19 personer ble evakuert:

Storbrann i Porsgrunn – gallerieier mister alt

Brannen i den gamle, verneverdige trehusbebyggelsen i Porsgrunn er slukket. Brannvesenet er fortsatt på stedet for å hindre at den blusser opp igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 21.30-tiden torsdag kveld sto flammene opp av taket på en stor, eldre trebygning. På grunn av stor spredningsfare ble nabobygg i området evakuert. Til sammen ble 19 personer evakuert, opplyste politiet.

I morgentimene er brannvesenet og politi stadig på stedet.

– De er der for å hindre at brannen skal blusse opp igjen. Det har også vært sikringsarbeid på stedet, sier operasjonsleder Rune Hunshamar i Sørøst politidistrikt til NTB.

– Det er for tidlig å si noe om brannårsaken. Saken blir etterforsket på vanlig måte når det lysner. Vi er interessert i opplysninger fra personer som kan ha sett noe eller som kan hjelpe oss å belyse hva som har skjedd, opplyser operasjonslederen.

Politiet er også interesserte i videoer og bilder som kan ha blitt tatt av den kraftige brannen torsdag kveld.

Bygningen som huser Galleri Osebro og Kafé K, er totalskadd. Verdier for millioner har gått tapt.

Ble sjekket av helsepersonell

Fire personer og en polititjenestemann har blitt sjekket av ambulansepersonell etter å ha fått i seg røyk. Utover det er det ikke meldt om andre personskader, og ingen er meldt savnet etter brannen.

110-sentralen i Telemark beskrev brannen som stor. Brannvesenet fra Bamble bistod i slukningsarbeidet.

Politiet sperret av Storgata og Lilleelvgata, og ba om at folk respekterte disse sperringene.

– Det har vært noen skuelystne personer som har kommet litt for nærme, sa operasjonsleder Jarle Hopperstad.

– Ingenting igjen

Storbrannen herjet på Osebro, den best bevarte delen av Porsgrunn sentrum, torsdag kveld. Her har det vært drevet handels- og næringsvirksomhet i mange hundre år, samtidig som bydelen også er et av byens eldste boligstrøk.

FOTO. Theo Aasland Valen
FOTO. Theo Aasland Valen

Store deler av bygningsmassen i bydelen er bevaringsverdig. Det gjelder også den to etasjer høye bygningen som brant. I to tilstøtende fløyer er det flere mindre næringsvirksomheter. De blir trolig også rammet hardt av brannen.

– Det ser veldig, veldig ille ut. Hele galleriet mitt brenner. Det er ingenting igjen av det, sier daglig leder og innehaver Trude Lyng av Galleri Osebro i bygningen som brenner til NTB.

Til VG sier Lyng at det er kunst for flere millioner kroner som går tapt i brannen.

Hun sto på utsiden og fulgte fortvilet brannvesenets kamp mot flammene. I 22-tiden syntes det håpløst å skulle få reddet bygningen fra 1800-tallet.

Trude Lyng frykter at brannen startet i hennes lokaler.

– Det er ingen som vet hvordan brannen startet, men det kan se ut som om den startet på loftet hos meg. Jeg ble varslet med en telefon om at det ryker fra taket mitt, sier Lyng.

Måtte trekke unna

TV 2 har snakket med Knut Moltubak som befant seg like i nærheten av brannen. I det vi snakket med han, hørte vi lyden av politiet i bakgrunnen som ropte at folk måtte trekke unna.

FOTO: Theo Aasland Valen
FOTO: Theo Aasland Valen

– Røyken var på vei dit, så vi måtte trekke unna for å slippe unna den giftige gassen. Den svarte røyken er helt ekstrem, og dekker hele bygget. Nå ser vi ikke så mye av brannen, sa Moltubak klokka 22.

Rolig evakuering

Et vitne som var til stede i bygningen da det begynte å brenne sier til TV 2 at de satt på Kafé K, som ligger i første etasje i bygningen, da det begynte å brenne.

– Vi var på en quiz på Kafé K da bartenderen plutselig sier at alle må ut, fordi de tror det brenner. Vi luktet noe røyk, men det var ingen brannvarslere som gikk av. Alle ble evakuert og det gikk rolig for seg, og da vi kom ut så vi at det kom litt røyk. Kun et par minutter senere så veltet det røyk ut av bygget, sier Hanne, som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt.

– Trist for byen og for Norge

– Det er en stor og tragisk brann. Det er en historisk del av Telemark. En fantastisk og vernet trehusbebyggelse langs Porsgrunnselva, som er brukt av mange mennesker rundt hele regionen. Det er veldig sørgelig, sa ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, til NTB.

Kåss sier folk fra hele Norge kommer til galleriet.

– Det er en viktig del av norsk kulturarv. Det er trist for dem som driver dette. Det er et anerkjent galleri. Det er trist for byen og for Norge at et sånt flott galleri blir rammet, sier Kåss.

FOTO: Tipser
FOTO: Tipser