MIDDMAT: Slik ser døde hudceller ut gjennom et mikroskop - og det er dette sengemidden lever av.
MIDDMAT: Slik ser døde hudceller ut gjennom et mikroskop - og det er dette sengemidden lever av. Foto: Kolbjørn Mohn Jenssen

Nei, du deler IKKE sengen din med millioner av midd

Helsekontrollen (TV 2): Folkehelseinstituttet avkrefter myten om sengemidden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«En seng kan være hjemmet til ti millioner husstøvmidd» eller «Tror du at du er alene i senga? Tro om igjen» er begge eksempler på artikler publisert av norske medier.

Men jo, du er faktisk ganske så alene i senga di. Helsekontrollen har nemlig undersøkt middfenomenet.

AVDELINGSDIREKTØR: Preben Skrede Ottesen. Foto: Anders Myhr Nielsen
AVDELINGSDIREKTØR: Preben Skrede Ottesen. Foto: Anders Myhr Nielsen

– Det er ikke mye midd i norske senger. Undersøkelser fra Oslo fra en tid tilbake viser at det bare var en til fire prosent av sengene fra over 500 barn som hadde midd, av de sengene igjen var det kun fem til seks prosent som hadde mer enn fem enkelt midd i hele sengen, sier avdelingsdirektør ved skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet Preben Skrede Ottesen.

Ifølge Ottesen må det en luftfuktighet på over 50 prosent, og rundt 24 grader til før midden trives. Et klima vi nesten ikke har i Norge.

– I tillegg skal man ikke lufte, ha det varmt, gjerne en skumgummimadrass, ikke støvsuge sengen og ikke vaske sengetøy på flere år, sier han.

Undersøkte guttehybel

STØV: Kolbjørn Mohn Jenssen undersøkte sengene for midd. Foto: Anders Myhr Nielsen
STØV: Kolbjørn Mohn Jenssen undersøkte sengene for midd. Foto: Anders Myhr Nielsen

Helsekontrollen fikk hjelp av Kolbjørn Mohn Jenssen ved Mycoteam til å undersøke to guttesenger på Danvik Folkehøgskole i Drammen. Sengene ble støvsugd, og støvprøvene ble så tatt med til Mycoteams laboratorium i Oslo.

Begge sengene inneholdt mye døde hudceller som er det midden lever av – men ingen midd.

– Det er en fjellskrent av hud, men ingenting som lever i disse sengene. Gutta er alene i sengene sine, og overholder internatreglene, kunne Mohn Jenssen konstatere.

Videre forklarer han at hvis du har midd hjemme, så finner du dem bak en fuktig gulvlist hvor det mugger.

– Gjør du noe med det så er du kvitt midden. Midd i senger er et veldig lite problem, sier han.

DANVIK FOLKEHØGSKOLE: Tobias Pedersen og Tor Martin Kvernhaugen stilte sengene sine til disposisjon da Helsekontrollen ville undersøke sengemidd. Foto: Anders Myhr Nielsen
DANVIK FOLKEHØGSKOLE: Tobias Pedersen og Tor Martin Kvernhaugen stilte sengene sine til disposisjon da Helsekontrollen ville undersøke sengemidd. Foto: Anders Myhr Nielsen

Allergi

Selv om husstøvmidd i norske senger nærmest kan betraktes som en myte, er det flere som er allergiske mot nettopp husstøvmidd.

Ifølge Astma- og Allergiforbundet er særlig barn som har såkalt atopisk sykdom selv eller i nær familie (atopisk eksem, høysnue, allergisk astma journ.anm.) utsatt for middallergi – dersom de utsettes for mye husstøvmidd i boligen.

Ottesen viser til at det i mange tilfeller er snakk om det man kaller kryssallergi.

– Er du allergisk mot reker for eksempel, så kan det gi utslag i en prikktest på husstøvmidd, forklarer han.

Se hele saken på Helsekontrollen torsdag klokken 20.