Den norske trebarnsmoren Julienne (44) er arrestert og tiltalt for folkemord i Rwanda

HEVDER SIN USKYLD: Julienne Sebagabo avviser at hun deltok i folkemordet i Rwanda i 1994.
HEVDER SIN USKYLD: Julienne Sebagabo avviser at hun deltok i folkemordet i Rwanda i 1994. Foto: Privat
RWANDA (TV 2): Trebarnsmoren Julienne Sebagabo (44), som har bodd i Norge i nesten 20 år, ble pågrepet da hun reiste på ferie til Rwanda i fjor. Hun er tiltalt for folkemord, men hevder at anklagene mot henne er falske.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jean Bosco var tre år da han i 1999 kom fra Rwanda til Tromsø med moren sin Julienne Sebagabo (44).

I januar i fjor reiste Sebagabo tilbake til sitt gamle hjemland for å delta i et bryllup. Det var da sønnen plutselig fikk en telefon.

– Han sa til meg at moren min var blitt satt i fengsel i Rwanda, arrestert på flyplassen og anklaget for folkemord, sier Bosco til TV 2.

Den norske statsborgeren er tiltalt for å ha vært med på folkemordet i Rwanda i 1994. Da ble én million mennesker drept på bestialsk vis i løpet av bare tre måneder. De fleste av dem tilhørte folkegruppen tutsi.

Brynjar Meling i Rwanda: – Vi vet ingenting om hva som vil skje

Tirsdag kom kvinnens forsvarer, Brynjar Meling, til Rwanda. Han forteller til TV 2 at verken han eller Sebagabo vet hva som skal skje i retten onsdag morgen klokken 08.00.

– Vi vet at hun har hatt to rettsmøter tidligere som har vært berammet, og begge har endt med utsettelse. Vi vet ikke om det ender med utsettelse i morgen, eller om det blir en hovedforhandling der anklagene mot henne skal behandles. Vi vet ingenting, sier Meling til TV 2.

Julienne Sebagabo er tiltalt for folkemord i Rwanda. Foto: Privat
Julienne Sebagabo er tiltalt for folkemord i Rwanda. Foto: Privat

Pekt ut av vitner

Ifølge tiltalen mot Sebagabo har flere vitner pekt ut 44-åringen. De mener hun gikk rundt med jernstang og fant ofrene sine ved veisperringer.

Julienne Sebagabo mener det er ren løgn. Meling sier Sebagabo har fått lite informasjon.

– Jeg har spurt henne hva hun har blitt avhørt om, og hun har bare blitt avhørt om deler av tiltalen, og det var under kummerlige forhold rett etter arrestasjonen. Siden det har hun ikke hørt noe fra politiet. Hun vet ikke hvem som skal vitne mot henne eller hvilke vitner som hennes forsvarer skal bruke til hennes forsvar, sier Meling.

Hjemme i Norge sitter sønnen Jean Bosco med ubesvarte spørsmål.

På spørsmål fra TV 2 om han noen gang har tenkt på at anklagene kan være sanne, at moren kan ha deltatt i folkemordet i 1994, svarer Jean Bosco:

– Selvfølgelig har jeg tenkt på det.

Han sier at muligheten for at det kan være sant er skremmende.

– Jeg har sittet og tenkt på dama som har oppdratt meg. Kan hun ha gjort noe sånt, ha vært med på noe sånt?

BEKYMRET: Jean Bosco er Julienne Sebagabos eldste sønn.
BEKYMRET: Jean Bosco er Julienne Sebagabos eldste sønn. Foto: TV 2

Må betale for mat

Julienne Sebagabo, som jobbet som tolk i Oslo, har i tillegg til Jean Bosco to mindreårige sønner som også bor i Norge. Ingen av barna hennes var født da folkemordet skjedde i Rwanda.

Folkemordet i Rwanda

Fra april til juni i 1994, ble omlag én million tutsier og moderate hutuer drept.

Folkemordet var sentralt organisert for å utrydde landets tutsi-befolkning, men ble utført av sivile i ekstremistiske militser.

– Det å vite at hun er fengslet der nede er skummelt. Det er det første jeg tenker på om morgenen og det siste jeg tenker på før jeg legger meg, sier Bosco.

Julienne Sebagabo er tiltalt for folkemord i Rwanda.
Julienne Sebagabo er tiltalt for folkemord i Rwanda. Foto: Privat

Den norske borgeren har nå sittet i varetekt i Rwanda i ett år og tre måneder. I løpet av den tiden har eldstesønnen snakket med henne på telefon et par ganger.

– Mamma er syk også, og hun får ikke medisinene sine der nede. Og det er vi som må sende penger sånn at hun kan få mat, så det spørs om hun får nok mat, sier Bosco som er usikker på om alle pengene de sender til Rwanda faktisk går til mat til moren.

Risikerer livstid

Onsdag skal 44-åringen, som har bodd nesten 20 år i Norge, møte opp i en domstol i byen Butare. Familien håper at det norske utenriksdepartementet vil være til stede, slik de var i saken mot to nordmenn som satt fengslet i Kongo.

Den gang, under rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French, brukte myndighetene store ressurser på saken.

– Først og fremst må hun kunne få en rettferdig dom der nede, med advokat og ikke folk som bare har pekt henne ut og sagt at hun har gjort det, sier sønnen.

Ber UD om mer hjelp

Brynjar Meling mener norske myndigheter burde vurdert en større innsats for å bistå kvinnen.

– Hun er jo en høflig dame som er takknemlig for den hjelpen hun får, men sett i lys av de forholdene hun lever under, at hun ikke har noe privatliv og har behov for spesialmat på grunn av sin helse, så burde man kanskje sett litt annerledes på behovet for oppfølging, sier Meling.

Hvis trebarnsmoren blir funnet skyldig, risikerer hun livstid i Rwanda.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook