Imagine dragons-vokalist Dan reynolds:

Kjemper for unge, religiøse homofile

Han vokste opp i en konservativ mormonsk familie. Nå kjemper superstjernen for homofiles rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bandet Imagine Dragons slo gjennom med låten Radioactive i 2012. Siden det har de markert seg på hitlister verden over.

Nylig tok de turen innom Norge. Et av landene inkludert i deres verdensomfattende Evolve-turné, som består av hele 126 konserter.

– Det er godt å være tilbake! Vi har et veldig spesielt forhold til Norge. Det var her vi spilte vår første internasjonale konsert, avslører gitarist Wayne Sermon (33) til TV 2, som møter bandet på The Thief i Oslo.

– I 2011 var vi et usignert og ungt band som desperat trengte spillejobber. Vi var totalt ukjente for verden, og så vant vi en konkurranse. Premien var en tur til Norge for å spille på Bergenfest i Bergen, forklarer vokalist Dan Reynolds (30).

Vokste opp i en sterkt religiøs familie

Reynolds er for tiden aktuell med HBO-dokumentaren Believer. Han er selv mormoner, og vokste opp i en sterkt reiligøs familie med syv brødre og en søster.

– Mormonisme er en del av kulturen min, og det er mye ved religionen jeg elsker, forteller han.

Vokalisten har tidligere vært åpen om hvordan religionen har påvirket han. Som ungdom opplevde han å bli kastet ut av skolen fordi han hadde sex med kjæresten sin. Som straff måtte han ha møter med en biskop om skam og synd.

– Jeg har nok dannet meg en egen versjon av mormonisme som jeg lever etter nå. Det er mye ved kulturen jeg respekterer og så er det noe jeg ser bort ifra, forteller han.

Aksepterer ditt mormonske samfunn at du er musiker?

– Det vet jeg ikke. Jeg lever bare mitt eget liv, sier han og trekker på skuldrene.

Kjemper for homofiles rettigheter

I dokumentaren besøker Reynolds etterlatte foreldre til unge homofile som har tatt livene sine grunnet eksludering fra deres religiøse samfunn.

– Det var en hjerteskjærende opplevelse. Jeg har barn selv, og min største frykt er å miste dem. Særlig til selvmord. Det er helt utenkelig.

Hvorfor har homofiles rettigheter vært et viktig tema for deg?

– Jeg vokste opp med homofile venner. Jeg så hvor vanskelig kampen mot det religiøse var for dem. Selvmordsraten er åtte ganger høyere blant unge homofile som ikke blir akseptert av samfunnet sitt. Hvordan endrer vi det? Jo, vi snakker om det! Vi lager tryggere omgivelser for ungdom ved å formidle hva det betyr å akseptere og elske barna sine, forklarer sangeren som selv har kone og barn.

– Det er ufattelig trist at vi mister ungdom til selvmord av den ene grunnen at de vil elske.

Hyller Avicii

Bandet samarbeidet tett med nylig avdøde Tim Bergling, bedre kjent under artistnavnet Avicii. Reynolds sang vokal på låten «Heart Upon My Sleeve» tilknyttet svenskens debutalbum «True» i 2013.

– Det var fantastisk å jobbe med han. Tim var en ydmyk og lidenskapelig sjel, forteller han.

Reynolds var blant artistene som tok til Twitter for å hedre Bergling etter at hans dødsfall ble kjent. Han husker produsenten som svært mediasky.

– Han hadde en ydmykhet ved han, som var veldig vakker. Det var veldig tydelig at han likte å være i kulissene, og bare lage musikk. Det merket jeg fort, sier han til TV 2.