1. mai er siste frist for å få av piggdekkene, det er bileierne i de tre nordligste fylkene som har hatt anledning til å bruke piggdekk helt til nå. For resten av landet var fristen 9. april.
1. mai er siste frist for å få av piggdekkene, det er bileierne i de tre nordligste fylkene som har hatt anledning til å bruke piggdekk helt til nå. For resten av landet var fristen 9. april.

Siste frist: Nå må piggdekkene av

Ellers kan det koste deg dyrt.

En lang vinter er nå over de aller, aller fleste steder i landet vårt.

Mange har allerede unnagjort dekkskiftet, men for etternølerne begynner det nå virkelig å haste.

For piggdekk er regelen slik: De skal tas av senest første mandag etter andre påskedag. Med årets tidlige påske, betydde det mandag 9. april. Eneste unntak er om du bor i Nordland, Troms eller Finnmark. Her er fristen 1. mai. Med andre ord: Det er bare å finne fram jekk og hjulvinne!

Må vurdere selv

Blir du stoppet med piggdekk på bilen etter fristen, vil det i utgangspunktet vanke gebyr. Men her er det viktig å understreke at sikkerhet og tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene.

Hvis du skal på fjellet eller til et annet sted hvor forholdene gjør det nødvendig, er det fortsatt lov å kjøre med piggdekk. Denne vurderingen må føreren selv ta.

- Finnes det en eneste god grunn til å bruke piggdekk?

Dårligere kjøreegenskaper

– Det er altså full lovlig å bruke sunn fornuft. Heldigvis! Jeg tror heller ikke politiet er veldig hissige på å skrive ut gebyrer de aller første dagene etter at fristen er over. Denne regelen er nok mer der for å fange opp de notoriske sløvingene, de som somler altfor lenge med å få av piggdekkene, sier Broom-Benny.

Han understreker at det er mange gode grunner til å skifte til sommerdekk.

– Det er store forskjeller på egenskapene til sommer- og vinterdekk. Du har vesentlig dårligere kjøreegenskaper hvis du bruker vinterdekk på sommeren. I mange tilfeller kan det rett og slett være uforsvarlig å bruke vinterdekkene nå. Derfor har også mange tatt til orde for et forbud mot dette, forteller Benny.

Disse bilistene klager over mye støy

Stopper ved piggdekkene

– Ja, for det er bare piggdekkene som må av, strengt tatt er det lovlig å bruke piggfrie vinterdekk også på sommeren?

– Ja, det er helt riktig. Lovreguleringen av dette stopper ved piggdekkene. Det er nok i hovedsak gjort fordi disse sliter på asfalten, og skaper mye helsefarlig svevestøv. Men ser vi på det sikkerhetsmessige aspektet, er det også gode grunner for å forby piggfrie vinterdekk på sommeren. De har blant annet en mye mykere gummiblanding enn sommerdekkene, noe som gir mye lengre bremsestrekning og dårligere egenskaper i sving. Min holdning til dette er enkel: Vinterdekk på vinteren, sommerdekk på sommeren, sier Benny.

Det kan være fristende, men er en farlig måte å spare penger på

Se video: – Nei, dette er ikke greit!