USAs president Donald Trump blir avbildet under et møte i Det hvite hus.
USAs president Donald Trump blir avbildet under et møte i Det hvite hus. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Komité med konklusjon i Russland-saken

Etterretningskomiteen i Representantenes hus konkluderer med at Trumps valgkampstab ikke samarbeidet med Russland for å påvirke valgresultatet i 2016. – En total heksejakt, reagerer Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterretningskomitéen i Representantenes hus, som har gransket hvorvidt Trumps valgkampteam samarbeidet med Russland under valgkampen, offentliggjorde fredag sin siste rapport.

Der konkluderer komitéen med at valgkampstaben ikke samarbeidet med Russland, og at etterforskningen skal avsluttes.

Komitéen har republikansk flertall, og beslutningen om å avslutte etterforskningen ble møtt av store protester fra Demokratene.

– Total heksejakt

USAs president Donald Trump var selv raskt ute med å kommentere rapporten på Twitter.

– Rapporten fra etterretningskomiteen i Representantenes hus er nettopp ute. «Ingen bevis» for at Trumps valgkampteam «samarbeidet, koordinerte eller konspirerte med Russland». Clintons valgkampteam betalte for granskning av opposisjonen som ble skaffet fra Russland – Wow! Total heksejakt! MÅ TA SLUTT NÅ, skriver han.

Etterforskningen rapporten setter en sluttstrek for, startet som et felles prosjekt på tvers av partiene, men endte med krangling mellom republikanske medlemmer på den ene siden og demokratiske på den andre.

Republikanerne la allerede i mars fram sine viktigste funn.

Andre etterforskninger fortsetter

Samtidig fortsetter den spesialutnevnte etterforskeren Robert Mueller sin etterforskning. Det gjør også etterforskningen til etterretningskomiteen og justiskomiteen i Senatet.

Etterretningskomiteen i Representantenes hus kom fram til at Russland forsøkte å så splid i USA ved hjelp av nettangrep og sosiale medier, men at det ikke skjedde i samarbeid med Trumps team.

Demokratene i komiteen er dypt uenige med konklusjonene. De mener at komiteen ikke har snakket med nok vitner og heller ikke samlet nok bevis for å konkludere slik den gjør.

(©NTB)