Filmer kompisen på ski nedover fjellet – så kommer skredet

De to 19-åringene fra Voss kan prise seg lykkelig over at det ikke gikk verre på fjellturen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 6. april var Eirik Markus Rinde (19) og Ragnar Finden (19) fra Voss på en såkalt randonee-tur på fjellet Vardeggi i Vik kommune.

Randonee innebærer å gå opp et fjell, for så å kjøre ned igjen på ski. 19-åringene brukte tre timer på å komme seg til toppen av fjellet, og på turen hadde de med seg en drone for å filme litt fra skituren ned.

– Ragnar skulle kjøre nedover en bakke, mens jeg sto igjen og filmet. Vi visste at det var litt rasfare, men akkurat den bakken vi kjørte var ikke så bratt, forteller Eirik Markus til TV 2.

Rakk ikke å tenke

Ved siden av bakken hvor Ragnar suste nedover, var det derimot litt brattere. Og mens 19-åringen var på vei nedover i full fart, begynte siden med ett å sprekke opp.

– Mens Ragnar kjørte nedover, spratt det plutselig opp et flakskred. Jeg filmet med dronen og så det på mobilen. Først skjønte jeg ikke helt hva som skjedde, sier Eirik Markus.

Se dronevideoen og intervju med 19-åringene i videovinduet øverst!

Skredet kom fossende inn fra kanten, og på videoen ser man at Ragnar kun er meter fra å bli tatt.

– Jeg tenkte ikke så mye. Jeg bare satt meg i hockey og kjørte bortover. Det var ikke så mye å tenke, for det skjedde så fort, forteller Ragnar.

Innså alvoret først etterpå

Eirik Magnus sier han var helt skjelven etter hendelsen. Men det var først i ettertid at de to forstod hvor nære det var, og hvor ille det kunne gått.

– Vi innså nok ikke alvoret før vi kom hjem igjen, og vi så på videoen hvor nære det var. Da skjønte vi at det kunne gått veldig galt, sier Ragnar.

Dersom Ragnar hadde blitt tatt av raset, kunne det gått en god stund før de fikk hjelp. 19-åringene tror det ville tatt rundt en time med snøscooter å komme seg til området.

Heldigvis ble det ikke nødvendig å tilkalle hjelp, og Ragnar klarte å kjøre unna.

– Vi har opplevd tidligere at det har rast ut litt, men aldri i den skalaen. Det er første gang vi har opplevd et så stort ras, sier Eirik Markus.

Se den uredigerte vidoen av skredet her: