Jon Michelet bisettes:
«Hjertet hans banket for veldig mye, helt til det ikke banket mer»

Kultur-Norge tok et siste farvel med forfatteren Jon Michelet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forfatteren Jon Michelet døde 14. april i år, etter å ha slitt med kreftsykdom de siste årene. Han ble 73 år gammel.

Han har spilt en svært viktig rolle i norsk kulturliv, med et bredt spekter av utgitte bøker, redaktørverv og programleder-roller. Fredag blir han minnet av kulturbransjen, nære og kjære, i Rygge kirke.

TV 2s reporter på stedet kan fortelle at kirka var full allerede klokka 10, en time før bisettelsen skulle begynne. Siden det var flere oppmøtte enn det det var plass til på kirkebenkene, kunne bisettelsen også følges fra kapellet ved siden av.

Kirka var fylt til randen av et utrolig antall kranser og blomsterbuketter.

Kulturministeren holder tale

Sogneprest Tor Bjørn A. Osberg ledet gudstjenesten, og Det norske sjømannskoret sang.

Kulturminister Trine Skei Grande holdt en minnetale, og det gjorde også forfatterne Heidi Marie Kriznik og Dag Solstad.

BISETTES: Kulturbransjen og Jon Michelets nære og kjære er samlet i Rygge kirke fredag. Foto: Finn-Ove Hågensen/ TV 2
BISETTES: Kulturbransjen og Jon Michelets nære og kjære er samlet i Rygge kirke fredag. Foto: Finn-Ove Hågensen/ TV 2

– Han ble en av våre mest folkekjære forfattere – fordi han så hele mennesker. Han klarte å beskrive det, så sammensatt som et menneske er. Med treffsikkerhet beskrev han følelser, lengsler og savn, sa kulturminister Trine Skei Grande.

NÆRE VENNER: Dag Solstad og Jon Michelet sammen i 1986, da de utga en fotballbok sammen.
NÆRE VENNER: Dag Solstad og Jon Michelet sammen i 1986, da de utga en fotballbok sammen. Foto: Laurvik, Henrik

– Hvis Jon Michelets virke på jorden kan sammenfattes med ett ord, må det være storslagen. Han var på alle måter storslagen, fra ytterst til innerst. Han satt sin ære i å aldri glemme et ansikt, sa forfatteren Dag Solstad.

I tillegg holdt Michelets datter, Tania von der Lippe Michelet, en minnetale.

– Nå er du blitt en av dem som vi skal gå videre fra. En av dem som skal bli igjen i fortiden. Men jeg må si, pappa, at det er umulig. Du vil aldri bli et spøkelse. Du er så til stede i alt du har skrevet, i alt du har etterlatt oss, sa datteren.

– Triumfferden din varte helt inn i døden. Og også etter din bortgang lyste du, og var så vakker. Like heltstøpt, rank, og med en aura av godhet, som da du var i live. Denne flammen er uslokkelig, sa datteren videre.

Rødts partileder Bjørnar Moxnes var til stede og hedret Michelet før bisettelsen. Michelet var engasjert i Rødts politikk til det siste.

RYGGE KIRKE: Her bisettes Jon Michelet fredag.
RYGGE KIRKE: Her bisettes Jon Michelet fredag. Foto: Pedersen, Terje

– Michelet var engasjert til det siste. Selv på dødsleiet var han veldig engasjert, og var i fyr og flamme helt til det siste. Hjertet hans banket for veldig mye, helt til det ikke banket mer, sa han til TV 2.

Dypt elsket

Michelet var kreftsyk i mange år. I juni i fjor ble han diagnostisert med kreft i svelget. I april døde han fredelig og rolig, med alle sine nærmeste rundt seg.

– Han var dypt elsket, og han kommer til å bli dypt savnet, sa hans kone Toril Brekke på vegne av familien i en pressemelding.

BLOMSTERHAV: Sjelden har man sett så mange blomster.
BLOMSTERHAV: Sjelden har man sett så mange blomster. Foto: Pedersen, Terje

Michelet var i flere tiår en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere. Han utga alt fra kriminalromaner med Wilhelmn Thygesen, til fotballbøker og storverk om norske sjøfolks innsats under andre verdenskrig.

Han gjorde sin romandebut i 1975 med romanen «Den drukner ei den som henges skal». Mot slutten gjorde han en kraftanstrengelse for å få ferdig siste bind om kraftseilerne, og han klarte å ferdigstille serien.

Han har også mottatt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger, for «Hvit som snø» og «Den frosne kvinnen».