FRUSTRERT: Tobarnsfar Jimmy rister på hodet over de høye prisene i barneidretten.
FRUSTRERT: Tobarnsfar Jimmy rister på hodet over de høye prisene i barneidretten. Foto: Privat

Jimmy (38) slår alarm om prisen for barneidrett:

Må betale tusener for at sønnen skal få drive med idrett

Jimmy (38) rister på hodet over hvor mye barneidretten koster. Om noen år må han betale 20.000 kroner årlig for at sønnen skal få spille ishockey og fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne måneden fortalte TV 2 om tobarnsmoren Jeanette (34) som fortviler over hvor mye sønnenes fotballhobby koster.

I ettertid har mange fortalt at de kjenner seg igjen i Jeanettes frustrasjon. Én av dem er tobarnsfaren Jimmy (38).

Sønnen hans, Sander (6), spiller på hockeyskolen til IHK Sparta Sarpsborg. Det koster 1.000 kroner i året, men etter hvert vil det bli langt mer.

Jimmy understreker at han er veldig fornøyd med ishockey-klubben, og at det er de høye prisene i barneidrett generelt, ikke bare ishockey, han ser på som problematisk.

For hver aldersklasse økes avgiftene, og når Sander er tolv år vil prisen ligge på omlag 8.000 kroner i året.

Selv har han råd til å betale det det koster, men tobarnsfaren er redd barn kan falle utenfor dersom foreldre ikke har råd til å betale de høye kostnadene.

Over 20.000 i året

Mens det er ishockeyen som står i fokus om vinteren, er det fotball som gjelder på sommerhalvåret. I løpet av ett år anslår Jimmy at han vil betale 20.000 kroner i året for avgifter og utstyr til de to idrettene:

  • 8.000 kroner i medlemsavgift til ishockey

  • 3.000 kroner i medlemsavgift til fotball
  • Cirka 2.000 kroner til fotballutstyr
  • Cirka 7.000 kroner til hockeyutstyr

I tillegg kommer kostnader i forbindelse med turneringer rundt om kring i Norge.

– Det koster nok mellom 5.000 og 7.000 kroner for en slik tur, og det blir noen turer i året, sier han.

Tobarnsfaren tror ikke han er alene om å være frustrert over de høye kostnadene i barneidretten.

– Det er nok flere som har både én og to unger i ishockeyen som synes at det begynner å bli veldig dyrt, sier han.

Prøver å tilrettelegge

Styreleder i IHK Sparta Sarpsborg, Arthur Nygaard, sier til TV 2 at det ikke er ønskelig å gå i en retning hvor idretten blir så dyr at noen faller utenfor. Han ønsker velkommen en diskusjon om kostnader i barneidretten.

– Men jeg opplever ikke at det er noen idrett i Norge i dag, som er for dyr å begynne med, og hvis det er det, så er det et faresignal, sier han.

Når det gjelder ishockey er man avhengig av leie halltid av kommunen, noe som krever ekstra inntekter.

– Så lenge man er en breddeklubb har man ikke store inntekter i form av sponsorer og liknende, og det er kanskje den kostnaden som er den største forskjellen fra idretter som ikke krever hall, sier Nygaard.

Foreldre må ta ansvar

Nygaard har forståelse for at barneidretten kan bli dyrt, spesielt når barna er med på ulike idretter allerede fra tidlig alder.

– Da koster det både i den ene og andre leir, og ut av det blir det en sum som jeg helt klart skjønner, og opplever personlig, for jeg har barn selv, at blir mye penger i løpet av et år. Men det er et valg man selv må ta, sier han.

I tillegg understreker han at foreldre også kan ta ansvar for utgiftene, for eksempel ved å ikke kjøpe det nyeste og beste utstyret til barna.

– Det er mange foreldre som gjerne kjøper nytt og dyrt til barna sine. Dermed øker kostnadene og ryktet går foran om at det er mye dyrere enn det trenger å være, sier han og legger til:

– Ellers opplever vi et veldig positivt miljø og mye glede. For oss handler det ikke bare om å utvikle gode spillere i sporten, men at man dyrker samhold og kan huske tilbake til tiden som positiv og inkluderende.