Skuespilleren og komikeren Bill Cosby (80) er anklaget for seksuelle overgrep. Her er han avbildet i rettsbygningen der saken mot ham går.
Skuespilleren og komikeren Bill Cosby (80) er anklaget for seksuelle overgrep. Her er han avbildet i rettsbygningen der saken mot ham går. Foto: Mark Makela/NTB scanpix

Bill Cosby (80) dømt for overgrep

Juryen mener skuespilleren og komikeren dopet ned og forgrep seg på en kvinne i 2004.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juryen i rettssaken som foregår mot TV-stjernen i Philadelphia, har kjent Bill Cosby (80) skyldig på alle punkter.

Juryen mener at kjendisen dopet Andrea Constand med vin og piller og deretter misbrukte henne seksuelt i hans hjem i 2004.

Cosby og Constand kom til forlik i et sivil rettssak i 2006, men saken ble gjenopptatt i 2015 da nye bevis kom frem.

I 2015 ble hemmelige dokumenter fra et avhør i 2005 lekket ut. Der kom det frem flere grove detaljer fra lange avhør med TV-stjernen. Cosby, som har nektet for alle anklager som har kommet fra over 30 kvinner, har vært gift siden 1964.

Kausjon

Cosby så rett ut i luften mens kjennelsen ble lest opp, men langet kort etter ut mot statsadvokat Kevin Steele med en kraftsalve. Dette var da Steele tok til orde for varetektsfengsling på grunn av rømningsfare. Han påpekte at Cosby hadde blitt dømt for en svært alvorlig forbrytelse og at han at han eide et fly.

Cosby nektet og ropte ut: «han har ikke et fly, ditt rasshøl». Det skriver New York Times. Dommeren avgjorde at Cosby kunne løslates mot kausjon i påvente av straffeutmålingen.

Om lag 60 kvinner har anklaget den tidligere så folkekjære skuespilleren for overgrep. Hendelsene skal ha funnet sted over en 40 år lang periode. Ettersom de andre sakene er foreldet, er det bare Constands anklager som har ført til at det har blitt reist straffesak. Denne saken har også vært gjenstand for et sivilt søksmål, som ble løst ved forlik. Påtalemyndigheten saken opp igjen etter at det skal ha kommet fram nye bevis.

– Serieovergriper

Rettssaken mot Cosby kom opp på nytt etter at en annen jury i 2017 ikke greide å komme til enighet. Saken omtales av nyhetsbyrået AP som «metoo-æraens første store kjendisrettssak».

Juryen kom denne gangen fram til sin kjennelse etter en to uker lang rettssak der påtalemyndigheten førte fem andre kvinner som beskylder Cosby for overgrep som vitner. Under forrige rettsrunde fikk aktoratet bare føre ett slikt vitne. Kvinnenes forklaringer tegnet et bilde av TV-stjernen som en serieovergriper, noe som ser ut til å ha overbevist juryens syv mannlige og fem kvinnelige medlemmer.

Cosbys advokater har på sin side forsøkt å angripe fornærmede Andrea Constand og fremstille henne som en «grådig løgner». De har også anklaget de andre kvinnene som har stått fram for å være ute etter oppmerksomhet.

Cosby risikerer opp til ti års fengsel for hvert tiltalepunkt, og kan dermed få opp til 30 års fengsel.