Mike Pompeo er USAs 70. utenriksminister
Mike Pompeo er USAs 70. utenriksminister Foto: Jim Watson/AFP/NTB scanpix

Han er Trumps nye utenriksminister

Mike Pompeo er godkjent som USAs nye utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senatet godkjente torsdag at Mike Pompeo blir USAs neste utenriksminister.

Stemmegivningen var 57-42, ifølge CBS News.

Pompeo møtte hard motstand fra Demokratene i Senatet, som beskyldte ham for å være krigersk, antimuslimsk og ha fordommer mot homofile, bifile og transkjønnede.

Hans første oppdrag blir ifølge New York Times et NATO-toppmøte som starter fredag i Brussel. Pompeo skal etter planen lede den amerikanske delegasjonen under NATOs utenriksministermøte i Brussel denne helgen.

Han blir også sentral i arbeidet med å arrangere et toppmøte mellom president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong Un i løpet av månedene som kommer. Mens Pompeo var nominert som utenriksminister, møtte han ifølge flere medier Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Nord-Korea i påsken.

Negativ til Iran-avtalen

Det var i mars at USAs president Donald Trump sparket utenriksminister Rex Tillerson for å erstatte ham med CIA-sjefen Mike Pompeo.

Fra helgens møte i Brussel går turen direkte videre til høynivåsamtaler i Israel, Saudi-Arabia og Jordan, opplyser Pompeos talskvinne.

Den nyslåtte ministeren får en rekke presserende saker på sitt bord. På NATO-møtet blir atomavtalen med Iran er ett av de sentrale temaene. Det er også ventet at Pompeo vil diskutere saken direkte med Storbritannias utenriksminister Boris Johnson.

Den tidligere CIA-sjefen er kjent for å være negativ til Iran-avtalen.