Slik gikk det med Listhaug-bildet

Bergens-investoren som vant budrunden om Listhaug-kunstverket, kjøpte bildet for å ha det hengende på kontoret. Nå har han ombestemt seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 er med Tore Gudmestad på besøk i Bergen for første gang på ni år. Han tråkker taktfast nedover Steinkjellergaten, på vei mot Gategalleriet. Der skal han hilse på en mann han aldri har møtt for.

Hvorfor? Fordi Ole Peter Duus så en TV 2-reportasje.

Solgt for 300 000

Det hele startet 2. april, da beboerne i Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate på Nygårdshøyden i Bergen våknet opp til et kunstverk som raskt var på alles lepper.

Motivet, en korsfestet Sylvi Listhaug, skapte raskt overskrifter i hele landet. Debatten gikk friskt. Deretter har det skjedd mye med den anonyme kunstneren AFKs verk.

Det siste du hørte om verket, var trolig at det ble solgt for rundt 300 000 kroner til en kjøper som frem til i dag, har vært anonym.

Skulle henge på kontoret

Ole Peter Duus, eiendomsinvestor fra Bergen, trakk det lengste strået da budene rant inn til studentene som fikk bort spraymalingen. Han betalte dem 300 000 kroner for kunstverket.

  • 2. april dukket kunstverket opp på hushjørnet mellom Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate på Nygårdshøyden i Bergen. Verket er laget av gatekunstneren AFK.
  • Verket vekket sterke reaksjoner. Noen var forbannet på Sylvi Listhaug sine vegne, mens andre hyllet bildet.
  • To dager senere var verket dekket av svart spray-maling.
  • Natt til 6. april hentet fire studenter verket, tok det med hjem, og klarte å vaske bort spraymalingen med neglelakkfjerner.
  • Studentene solgte verket lørdag 7. April. Kjøpesummen var 300 000 kroner.
  • Nå har kjøperen, bergenseren Ole Peter Duus, gitt verket til Tore Gudmestad. Han ønsker å gi bildet en plass i offentligheten i Bergen, og håper at engasjementet bildet har skap kan bidra til en innsamlingsaksjon til inntekt for Kreftforeningen.

– Jeg synes kunstverket er helt fantastisk. Det er utrolig sterkt, på så mange måter. Den opprinnelige planen min var å henge det på en vegg på kontoret mitt, som befinner seg ikke så langt unna gatehjørnet der det hang i utgangspunktet, forteller Duus.

Men slik gikk det altså ikke.

Ble rørt av motivasjonen

15. april fortalte TV 2 om Tore Gudmestad, budgiveren som bød nest mest for kunstverket. Da han fikk vite at noen hadde overbydd hans 270 000, måtte han kaste inn håndkleet.

I reportasjen fortalte Gudmestad at tanken hans var å bruke engasjementet som kunstverket skapte til noe positivt. Han ønsket å starte en innsamlingsaksjon til Kreftforeningen.

Tore Gudmestad i Bergen for å møte Ole Peter Duus (t.h.).
Tore Gudmestad i Bergen for å møte Ole Peter Duus (t.h.). Foto: Chris Ronald Hermansen

Gudmestads datter døde av livmorshalskreft i 2016.

– Nå kan du realisere tanken

– Da jeg så reportasjen og hørte hva Tore ønsket å gjøre med verket, ble det helt meningsløst å ha det hengende på veggen, sier Duus.

Det er derfor Gudmestad har besøkt Bergen for første gang på ni år. Duus har invitert ham til byen for å gi ham Listhaug-kunstverket som gave.

– Da jeg så deg på TV skjønte jeg at du hadde en tanke med dette bildet, som jeg synes var veldig fin. Nå kan du realisere den tanken, bildet er ditt, sier Duus, og tar Gudmestad i hånden.

Unikt verk

– Det er en utrolig fin ting som Ole Peter har gjort. Det er utrolig generøst, sier Gudmestad, tydelig takknemlig.

Overrekkelsen skjer i Gategalleriet, et lite galleri i Bergen sentrum som spesialiserer seg på gatekuns. Innehaver Christer Holm har fulgt gatekunst-scenen i byen i en årrekke, men lar seg overraske over de stadige vendingene som saken tar.

– Det er et helt spesielt kunstverk. Jeg kan knapt huske noe som har skapt så stor oppmerksomhet som dette, sier Holm.

Flere har bidratt

Før overrekkelsen har malerikonservator fra Universitetsmuseet i Bergen, Marie-Louise Lorentzen, gjort sitt for å sikre verket best mulig.

– I utgangspunktet vil jeg ikke gjøre så mye, for de mange skavankene det har fått er en del av historien til verket, sier hun.

Mariue-Louise Lorentzen har arbeidet med kunstverket som ble «reddet» med neglelakkfjerner.
Mariue-Louise Lorentzen har arbeidet med kunstverket som ble «reddet» med neglelakkfjerner. Foto: Chris Ronald Hermansen

I tillegg har en av byens mest erfarne rammemakere, Eirik Hole i forretningen Speil og Ramme, rammet inn verket i en dyp, sort ramme.

– Dette gjør vi til kostpris, fordi vi håper det bidrar til en god sak, sier Hole.

Vil samle inn 300 000 til Kreftforeningen

Så har sagaen om Listhaug-kunstverket nå enda en vending. Gudmestad vil at verket skal bli hengende, offentlig tilgjengelig, i Bergen. Hvor, er ennå ikke bestemt.

Eirik Hole fra Speil og Ramme har rammet inn verket. Det henger nå hos Christer Holm (t.v.) i Gategalleriet.
Eirik Hole fra Speil og Ramme har rammet inn verket. Det henger nå hos Christer Holm (t.v.) i Gategalleriet. Foto: Chris Ronald Hermansen

Nå lanserer han en innsamlingsaksjon på Facebook, og håper at interessen som har vært rundt bildet kan skape giverglede til Kreftforeningen.

– Jeg har satt meg et mål om å samle inn 300 000 kroner, og det håper jeg at vi klarer. Så inviterer jeg gjerne bergenserne med i en diskusjon om hvor i byen dette verket nå skal henge, sier Gudmestad.

– Er dette siste kapittel i historien om kunstverket?

– Det tror jeg absolutt ikke, dette er neppe siste del. Nå tror jeg det blir mange positive kapitler i denne historien fremover, sier Gudmestad.

Listhaug-kunstverket like før innramming.
Listhaug-kunstverket like før innramming. Foto: Chris Ronald Hermansen