PÅGREPET: Denne uken ble Joseph James DeAngelo pågrepet utenfor sitt hjem i Sacramento. Politiet gjorde undersøkelser i huset onsdag.
PÅGREPET: Denne uken ble Joseph James DeAngelo pågrepet utenfor sitt hjem i Sacramento. Politiet gjorde undersøkelser i huset onsdag. Foto: AP/Sacramento Sheriff

Slik fanget de «Golden State Killer» etter 44 år

Et DNA-treff som kom for én uke siden, ledet politiet til en av USAs mest etterlyste drapsmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at en 72 år gammel tidligere politimann er pågrepet og siktet for å være mannen bak en rekke drap og voldtekter i California på 1970- og 1980-tallet.

Dermed ser det ut til at en av USAs mest kjente drapsgåter kan være løst.

Jakten på «The Golden State Killer» har pågått siden 70-tallet, og det er antatt at han står bak minst tolv drap og rundt femti voldtekter.

Mannen som ble pågrepet heter Joseph James DeAngelo, og ble pågrepet utenfor hjemmet sitt i Sacramento.

Ferskt tips

Nå deler politiet nye detaljer fra jakten på den notoriske drapsmannen. Det avgjørende sporet kom for kun én uke siden, ifølge lokalavisen Sacramento Bee.

Sporet var en DNA-prøve som politiet nylig fikk resultatet fra. Ifølge New York Times var oppsiktsvekkende metoder som måtte til for å ta ham.

Gjennom en gendatabase på Internett, der folk frivillig kan sende inn sine DNA-profiler, gjorde politiet et interessant funn. Ifølge avisen hadde fjerne slektninger av DeAngelo lastet opp sitt DNA i denne databasen. Gjennom familiemedlemmer klarte politiet å spore opp mannen.

– Dette var en kombinasjon av ny teknologi og utholdenhet hos etterforskerne, sier sheriffen i Sacramento, Scott Jones, til lokalavisen.

Etter at det sjokkerende sporet kom for én uke siden, begynte politiet å overvåke DeAngelo for å få oversikt over hans daglige rutiner.

Onsdag morgen lokal tid slo politiet til, og pågrep DeAngelo utenfor sitt hjem.

– Overrasket

Ifølge politiet ble DeAngelo «meget overrasket» da han ble pågrepet utenfor hjemmet sitt i Citrus Heights i Sacramento. Her bodde han sammen med sin voksne datter og barnebarn.

Naboer i området uttalte onsdag at de er sjokkerte over å ha levd i nærheten av en av vår tids mest notoriske massedrapsmenn.

– Det er skremmende å tenke på at denne mannen kunne ha hoppet over gjerdet og inn i min bakgård, jeg har barn, sier en av DeAngelos naboer, Beth Walsh, til The Sacramento Bee.

Politimann

DeAngelo arbeidet i to forskjellige politidistrikt mellom 1973 og 1979, men fikk til slutt sparken for butikktyveri. Ifølge politiet er det svært sannsynlig at DeAngelo begikk flere av drapene mens han var ansatt i politiet.

– Det var ingenting ved ham, da han jobbet i Auburn-politiet, som tilsa at han var en massedrapsmann, serievoldtektsmann og raner, sier tidligere politisjef Nick Willick til CBS.

Ifølge nyhetsbyrået AP er han også krigsveteran og tjenestegjorde under Vietnamkrigen.

Den ukjente mannen bak seriedrapene som rystet delstaten, ble også omtalt som «East Area Rapist» og «The Original Nightstalker». Morderen pleide å snike seg inn i hjemmene til folk som lå og sov. Deretter voldtok han kvinner mens mennene lå bundet fast. Ofrene hans var alt fra 13 til 41 år gamle.

Per nå er DeAngelo siktet for to av drapene. Det er ventet at siktelsen mot ham blir utvidet.

(TV 2/NTB)