MANET: Portugisk krigsskip omtales ofte som en manet, men egentlig er arten en koloni av mange forskjellige nesledyr. Foto: AP Photo/Gerald Herbert
MANET: Portugisk krigsskip omtales ofte som en manet, men egentlig er arten en koloni av mange forskjellige nesledyr. Foto: AP Photo/Gerald Herbert

Stenger sydenstrender på grunn av dødsmanet

Myndighetene advarer etter en rekke observasjoner den siste tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Såkalte portugisiske krigsskip er den siste tiden blitt observert en rekke steder langs strendene på Costa Blanca-kysten i Spania.

Observasjonene er blitt omtalt av flere spanske medier den siste tiden.

Stengte strender

Institutt for marin økologi i El Campello i Alicante har i løpet av de siste ukene gjort mer enn 40 observasjoner av portugisisk krigsskip, eller physalia physalis som er det offisielle navnet, skriver avisen Levante-El Mercantil Valenciano.

Forskningssjef ved instituttet, Juan Eduardo Guillén, har overvåket maneter i en årrekke, og sier at de har observert et høyere antall portugisiske krigsskip nå enn tidligere.

Avisen skriver at de portugiske krigsskipene har ført til at strender i Altea og San Juan ved Alicante på den spanske østkysten er blitt midlertidig stengt. Kommunen Guardamar del Segura har også frarådet bading, skriver Spaniaposten.

Også i den velkjente kystbyen Benidorm har manetene dukket opp. De lokale myndighetene har fjernet hele 14 eksemplarer fra stendene den siste tiden, ifølge avisen El Mundo.

Til sykehus

Ignacio Franco ved Spanias institutt for Oseanografi sier til La Opinión de Murcia at halvparten av menneskene som kommer i kontakt med manetene må legges inn på sykehus. Ifølge forskeren er det imidlertid bare registrert fire dødsfall i løpet av de 110 siste årene.

Store Norske Leksikon beskriver portugiske krigsskip som en art av småmaneter i ordenen blæremaneter, men egentlig er arten en koloni av mange forskjellige nesledyr.

På undersiden finnes tentakler med meget giftige nesleceller. Giften kan drepe fisk, men er også meget smertefullt for mennesker og kan føre til allergiske reaksjoner.