Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alek Minassian var ikke en kjenning av politiet før han pløyde inn i en folkemengde i den canadiske byen Toronto mandag.

Politiet mener angrepet utvilsomt var en bevisst handling, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flesteparten av de drepte er kvinner mellom 20 og 80 år, sier politiet, som ikke har oppgitt noe eksakt tall.

Det første offeret som er identifisert, er Anne Marie D'Amico, som jobbet for investeringsfirmaet Invesco.

Hyllet kvinnehater

Ifølge en tjenestemann i utenriksdepartementet var to av ofrene sørkoreanere mens en annen var fra Jordan. Ytterligere 14 ble skadd i angrepet.

Innbyggerne i Toronto sørger over de som mistet livet.
Innbyggerne i Toronto sørger over de som mistet livet. Foto: AFP Photo

Det er uklart hvilket motiv Minassian hadde for plutselig å styre varebilen inn i menneskemengden på et fortau fullt av fotgjengere i Toronto mandag ettermiddag. Politiet vektlegger at det ikke er funnet en kobling til terror eller at angrepet utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Ifølge sjefetterforsker Graham Gibson i Toronto delte Minassian flere «kryptiske» meldinger på Facebook kun minutter før han satte seg i bilen.

I ett av innleggene hyllet han 22 år gamle Elliot Rodger som drepte seks mennesker og til slutt seg selv i Santa Barbara i California i 2014. Han skadet ytterligere 14 mennesker.

Ufrivillig i sølibat

Rodger hadde forut for drapene utvist kvinnefiendtlige holdninger. Han hadde blant annet sverget på at han ville «ødelegge kvinner som avviste ham», ifølge CNN.

Toronto-drapsmannen Alek Minassian skrev blant annet dette kort tid før påkjørslene: «Hyll den suverene hedersmannen Elliot Rodger!».

På Facebook ga Minassian også uttrykk for å være en del av en gruppe frustrerte menn som lever ufrivillig i sølibat, kalt «The Incel Rebellion». Gruppen har lenge eksistert på nettstedet Reddit, men skal nå være fjernet, skriver BBC. Mennene i denne gruppen mener at kvinner har skylden for deres manglende sexliv.

Alek Minassian måtte møte i retten tirsdag. Her står han i hvit hettegener.
Alek Minassian måtte møte i retten tirsdag. Her står han i hvit hettegener. Foto: AP Photo

Ifølge CNN undersøker nå politiet blant annet Facebook-posten og hvilke sympatier Minassian eventuelt skal ha hatt til Rodger.

Nervøs for kvinner

En tidligere klassekamerat av massedrapsmannen i Toronto sier ifølge CNN at Minassian er en einstøing som sliter sosialt, at han ikke fullførte militærtjenesten og at han var «livredd» for kvinner. 25-åringen skal ha blitt svært nervøs i kontakten med det motsatte kjønn.

I 2009 uttalte Minassians mor til en lokal avis at sønnen led av Aspergers syndrom, en type autisme, da hun protesterte mot kutt i støtten for mentale helseplager.

En tidligere medstudent forteller at Miassian lett bukket under for press. En gang ble han utfordret til å løpe halvnaken ned gangen, noe han også valgte å gjøre.

Minassian bodde sammen med faren i Toronto-forstaden Richmond Hill og har vært student ved Seneca College. Tirsdag ble Minassian formelt siktet for ti overlagte drap og tretten drapsforsøk.