HISTORISK LAVE ANKOMSTER AV ASYLSØKERE TIL NORGE:

Her er kun 36 av 1000 sengeplasser i bruk

Før slet myndighetene med å overtale kommunene til å bosette flyktninger. Nå er situasjonen snudd på hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle husker flyktningkrisen fra 2015.

Det kom tusenvis av mennesker syklende over grensen fra Russland. Enda flere hadde gått til fots gjennom flere land i Europa.

Hundrevis ankom Norge hver eneste dag, og totalt fant 31150 mennesker veien til Norge i 2015.

Rask bosetting

Nå, tre år senere, er situasjonen en helt annen. På det nasjonale ankomstsenteret for asylsøkere på Råde i Østfold er det tusen sengeplasser som står i beredskap.

Men da TV 2 var på besøk tirsdag ettermiddag var det kun 36 av 1000 plasser i bruk.

I mange år har norske mottak vært stappfulle av mennesker som har måttet lenge vente på å bli bosatt. Slik er det ikke lenger. Mange kommuner vil ha flere flyktninger, men de får nei.

– Vi bosetter i et veldig høyt tempo og det er svært få som nå venter i mottakene, sier direktøren i Integrering- og mangfoldsdirektoratet, Libe Rieber-Mohn til TV 2.

Laveste ankomster siden 1997

Årsaken til den raske bosettingen er de ekstremt lave asylankomstene. I år er tallet så langt 440 personer. Sist gang det kom så få asylsøkere var i 1997.

– Tidligere år har den store utfordringen vært å få et tilstrekkelig antall kommuner til å være villige til å bosette flyktninger. Nå er situasjonen snudd på hodet. Det er veldig mange kommuner som ønsker å bosette, men det er ikke mulig for oss å innfri fordi det faktisk ikke er flere flyktninger, sier Libe Rieber-Mohn i IMDI.

Totalt har Utlendingsdirektoratet, UDI, lagt ned 185 asylmottak siden høsten 2016.

Det er i overkant av 35.000 sengeplasser. Ifølge IMDI skal 90 prosent av de får opphold bosettes innen seks måneder. Kun 147 personer i mottak venter nå på å få en kommune.