TIL HØYESTERETT: Ubaydullah Hussain får prøvd saken sin i Høyesterett. Her er Hussain sammen sin advokat John Christian Elden under et rettsmøte i 2016.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TIL HØYESTERETT: Ubaydullah Hussain får prøvd saken sin i Høyesterett. Her er Hussain sammen sin advokat John Christian Elden under et rettsmøte i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain får terrorsaken opp i Høyesterett

Høyesterett skal vurdere om islamisten Ubaydullah Hussain har deltatt i og rekruttert personer til terrororganisasjonen IS. Også fengselsstraffen skal vurderes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere profilerte lederen av Profetens Ummah ble i Borgarting lagmannsrett i januar dømt til ni års fengsel for rekruttering av fremmedkrigere, deltakelse i IS samt for å ha ytt økonomisk og materiell støtte til flere norske krigere i Syria.

Høyesteretts ankeutvalg har nå besluttet at anken over både lovanvendelsen, saksbehandlingen og straffutmålingen skal behandles på nytt i landets høyeste domstol.

Overtredelsene 32-åringen er dømt for, omfattes av den gamle straffelovens paragraf 147 d og den nye straffelovens paragraf 136 a. Høyesterett skal ikke behandle tiltalepunktene om trusler og overtredelse av våpenloven som Hussain ble dømt for i Oslo tingrett i april 2016, og som heller ikke ble behandlet i lagmannsretten.

– Utspekulert fremgangsmåte

– Det er første gang noen i verden er dømt som IS-deltaker uten å ha satt sin fot utenfor hjemlandet, sa en av Hussains to forsvarere, advokat John Christian Elden, til NTB da dommen i lagmannsretten falt 19. januar.

Lagmannsretten var ikke i tvil om at Hussain faktisk og forsettlig drev rekruttering av fremmedkrigere. Den ene av dem Hussain rekrutterte til å reise til Syria, var en ung norsk muslimsk konvertitt som bare var 17 år da de første gang var i kontakt. Selv var Ubaydullah Hussain da 29 år og en kjent skikkelse i miljøet.

– Hussains fremgangsmåte for å få NN til å reise til ISIL var svært utspekulert. Han utnyttet NNs ønske om å reise og forsvare muslimer i Syria ved å styre ham i retning av terrororganisasjonen ISIL som var den grupperingen Hussains virksomhet var knyttet til. Han utnyttet NNs sårbarhet og fikk ham til å tro at det var hans religiøse plikt å dra til Syria og krige for ISIL, står det i dommen.

Vedtok dom

Den unge konvertitten ble pågrepet på Landvetter flyplass utenfor Göteborg i 2015 da han var på vei ut av landet. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var han da på vei til Syria.

Den unge konvertitten var tiltalt sammen med Hussain da saken var til behandling i tingretten i fjor. Han vedtok dommen på to år og ti måneder for deltakelse i en terrororganisasjon og var ikke del av ankebehandlingen i lagmannsretten.

(©NTB)