Mor i retten tiltalt for å ha slått i hjel sin tre år gamle datter

Tirsdag må en 28 år gammel kvinne møte i Namdal tingrett tiltalt for å ha mishandlet sin tre år gamle datter til døde i Overhalla i Trøndelag i fjor sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tre år gamle jenta kom til legevakten på St. Olavs hospital i Trondheim med store hodeskader natt til 26. juni i fjor, men døde to dager senere.

Den lille jentas 34 år gamle stefar er tiltalt i samme sak for å ikke ha stanset volden og for ikke å ha kontaktet politi og barnevern.

Kvinnen er også tiltalt for vold mot to av sine andre barn, begge under ti år gamle. Stefaren skal ifølge tiltalen ha vært til stede under voldsutøvelsen mot alle barna.

Kjøkkenkniv og gafler

I tiltalen heter det at moren ved gjentatte anledninger i perioden 14. april til 26. juni i fjor skal ha slått, sparket eller mishandlet treåringen slik at hun til slutt fikk livstruende skader.

Moren skal ha slått og stukket jenta med kjøkkenkniv og gafler, og i dagene før treåringen døde skal hun ha kastet henne i gulvet gjentatte ganger. Dette førte til omfattende hodeskader som hun senere døde av, heter det i tiltalen skrevet av statsadvokat Unni Sandøy.

I tiltalen åpner statsadvokaten for å ilegge moren tvungent psykisk helsevern.

– Det er foretatt en rettspsykiatrisk vurdering av mor, hvor vi ennå ikke har fått den endelige konklusjonen. Derfor har vi tatt dette forbeholdet, har Sandøy tidligere opplyst til Adresseavisen.

Løslatt fra varetekt

Både moren og stefaren ble fengslet 28. juni i fjor, samme dag som treåringen døde. I februar ble moren løslatt etter åtte måneder i varetekt, men mot meldeplikt. Stefaren sitter fortsatt i varetekt.

Både stefaren og morens forklaring har til nå vært at den lille jenta ble skadd da hun falt ut av sengen samme natt som hun ble innlagt. Begge nekter straffskyld og har også hevdet at jenta hadde gamle skader som følge av et fall fra en veranda i hjemlandet sitt en tid før hun døde.

Grov mishandling i nære relasjoner har en strafferamme på inntil 15 års fengsel. Rettssaken skal etter planen gå fram til og med 18. mai.