Flere personer ble truffet av en hvit varebil i Toronto i Canada.
Flere personer ble truffet av en hvit varebil i Toronto i Canada. Foto: FEED

Ti drept og 15 skadet i bilangrep i Toronto

Politiet har pågrepet en mistenkt gjerningsmann etter at en varebil kjørte inn i en folkemengde og drepte ti i Toronto, Canada.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ti personer er døde og 15 er skadet etter at en varebil kjørte inn i en folkemengde i et gatekryss i sentrum av byen mandag ettermiddag.

Politiet i Toronto bekrefter at den mistenkte sjåføren av bilen er 25 år gamle Alek Minassain fra bydelen Richmond Hill.

Offisielle tjenestemenn opplyser at sjåføren ikke skal være knyttet til noen terrororganisasjon.

Motivet bak påkjørselen er ennå ikke bekreftet, men politiet sier at ut ifra vitnebeskrivelser kan det se ut som at påkjørselen ligner en bevisst handling.

Ifølge politiet skal gjerningsmannen ha kjørt så langt som 1,6 kilometer på fortauet langs Younge Street.

Politibetjent får ros

Videoopptak fra stedet skal vise at en av politimennene står ansikt til ansikt med den mistenkte etter at politiet har stoppet ham, mens den antatte gjerningsmannen vifter med en pistollignende gjenstand og roper: «Drep meg».

Opptakene viser så at mannen flere ganger trekker gjenstanden opp fra hoften og peker mot politimannen. Den mistenkte mannen roper at han har en pistol og at politibetjenten skal skyte ham, men får som svar: «Jeg bryr meg ikke, legg deg ned».

– Det er helt tydelig at den mistenkte forsøker å bli skutt. Han ville begå selvmord via betjenten, sier Gary Clemet, en pensjonert politibetjent med 34 års erfaring.

Politisjefen i Toronto Mark Saunders sier at politibetjentens håndtering av situasjonen avspeiler treningen han har gjennomgått.

– Forventer ikke at slikt skal skje

– Det er ikke slikt vi forventer skal skje i Toronto. Vi står sammen med dem som er rammet, sier Torontos borgermester John Tory.

– Det var med stor sorg jeg hørte om det tragiske og meningsløse angrepet som fant sted i Toronto. Vi burde alle kunne føle oss trygge i våre byer og samfunn. Våre kondolanser går ut til en hver som er rammet, sier Canadas statsminister Justin Trudeau i en uttalelse ifølge Reuters.

Talskvinne for Det hvite hus, Sarah Sanders, sender kondolanser og sier USA står i solidaritet med Canada og dets innbyggere «i etterkant av mandagens tragiske hendelse i Toronto.»

– Våre tanker og bønner går til de berørtes familier, og vi håper på rask bedring for de skadde. Amerikanske myndigheter lover å tilby all støtte Canada måtte trenge, sier Sanders.

Toronto-politiet sier at de har en vanskelig etterforskning foran seg.

– Denne etterforskningen vil bli vanskelig. Vi har pågrepet en person og etterforskningen er i gang, sier Yuen i Toronto-politiet.

Flere gater ble sperret av.
Flere gater ble sperret av. Foto: Cole Burston/AFP/NTB scanpix

– Barnevogn truffet

Bilder lagt ut på sosiale medier viser flere personer som ligger på bakken. Flere gater er sperret av, og deler av T-banen er stengt.

Påkjørselen skjedde mandag ettermiddag i et travelt gatekryss i sentrum av den canadiske byen. Vitner beskriver brutale scener, deriblant at en person med en barnevogn ble truffet, skriver CTV News.

– Han kjørte på fortauet og meide ned folk en etter en. Jeg trodde først sjåføren hadde et hjerteanfall eller et uhell, men så kjørte han opp på fortauet og traff mange mennesker, sier Ali Shaker om det han ble vitne til.

– Det er det verste jeg har sett, og et mareritt som fortsatt ryster meg. Han har nettopp ødelagt manges liv, sier Shaker.

– Mange mennesker lå livløse på bakken. Jeg så sko og hatter fly, sier Carol Roberts som så hendelsen utspille seg.

Gjerningsmannen: Dette vet vi

Mannen bak mandagens angrep er identifisert som 25 år gamle Alek Minassian. Han er lokal, og er fra bydelen Richmond Hill i Toronto.

Politiet hadde ikke kjennskap til ham fra før.

Det er foreløpig uklart hvilket motiv som ligger bak, men alt tyder på at Minassian har vært bevisst og målrettet. Politiet regner med å ha et svar på hva motivet var i løpet av tirsdagen.

Ifølge CBC News avslører en Linkedin-profil at han er en student ved Seneca College i North York, som er samme bydel som angrepet fant sted.

En tidligere klassekamerat av Minassian forteller CBC at de gikk i klasse sammen på Thornlea Secondary School, som ligger nord for Toronto.

Ari Bluff, den tidligere klassekameraten, beskriver Minassian som en lite sosial person som vaket litt i bakgrunnen i skolens sosiale liv.

– Jeg er ikke sikker på om han hadde noen nære venner, i hvert fall ikke som vi visste om. Jeg så ham aldri med en gruppe venner. Men vi snakket alltid eller sa hei når vi møttes i gangen, sier Bluff.

En person som ble truffet av varebilen får hjelp av forbipasserende.
En person som ble truffet av varebilen får hjelp av forbipasserende. Foto: Social Media/Reuters/NTB scanpix