helsekontrollen avslører:

Kreftfremkallende stoffer funnet i populær amme-te

Helsekontrollen (TV 2): Eksperter advarer mot å drikke te som lenge har vært brukt i folkemedisinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amme-te med fennikel har lenge vært et godt brukt kjerringråd mot luftplager hos mor og baby. I tillegg skal amme-te også ha melkedrivende egenskaper.

Se Helsekontrollen på TV 2 torsdager klokken 20.00 eller på TV 2 Sumo

I tråd med de europeiske legemiddelmyndigheter advarer Relis, som driver produsentuavhengig legemiddelinformasjon, om å bruke amme-te med fennikel.

Stoffet estragol, som finnes i fennikel, er årsaken til bekymringen.

– Det er vist kreftfremkallende egenskaper hos særlig et av stoffene som er i fennikel. Derfor har de vurdert at dette er noe som kvinner som ammer, eller spedbarn, ikke bør få i seg, sier seksjonsleder i Relis, Tone Westergren.

Advarer mot store mengder

Har man allerede drukket amme-te eller gitt det til babyen er det ikke er grunn til panikk. Men i fremtiden er rådet fra Relis at man helst bør la være å bruke teen, som et føre var-prinsipp.

– Jeg synes at helsepersonell bør vite om at dette ikke har vist å ha noe dokumentert effekt. De bør også kjenne til at det er advarsler fra europeiske legemiddelmyndigheter, tilfører Westergren.

Noe av Relis sin bekymring er også at te ofte drikkes i større mengder.

– Te er noe man kan drikke store mengder av i en kopp, eller å ha i flasken til barnet. Skal man bruke det er det viktig å tenke på at det er ganske små mengder det er snakk om. Kanskje en teskje til barn. Ikke en tåteflaske, advarer Westergren.

ADVARER: Seksjonsleder i Relis Tone Westergren, fraråder gravide, ammende og babyer om å drikke ammete med fennikel.
ADVARER: Seksjonsleder i Relis Tone Westergren, fraråder gravide, ammende og babyer om å drikke ammete med fennikel.

– Akseptable mengder estragol

Amme-te fra Pukka og Kloster finnes i norske helsekostbutikker. Selv hevder importøren av Pukka at teen er innenfor de grensene som er akseptable.

– Vi bruker fennikel som har et lavt innhold av estragol. Teen overskrider ikke europeiske legemiddelbyrås anbefalte mengder av hva gravide og ammende bør innta, skriver markedssjef Michelle Greve Skjoldal i en epost til Helsekontrollen.

Også Kloster sin amme-te fra Bioflora AS har lenge vært på markedet.

– Vi må forholde oss til Mattilsynet som sikrer forbrukerne trygg mat og drikke, og de har ikke kommet med advarsler mot fennikel i amme-te. Vi vil følge utviklingen nøye, og rette oss etter eventuelle nye retningslinjer, sier daglig leder i Bioflora AS, Rune Kleppe.

Vurderer ny merking

Etter at Helsekontrollen kontaktet Sunkost, har teene blitt tatt ned fra hyllene inntil videre.

​– Sunkost prioriterer kvalitet og forbrukerens sikkerhet, og produktene er tatt ut av hyllene slik at vi på nytt kan vurdere merkingen, skriver Anne-Regine Bakstad, konsernsjef i Sunkost.

– Det går over

Amme-te med fennikel har blitt brukt i folkemedisin over flere år, i mange land. Særlig av fortvilte foreldre som opplever å ha en baby med kolikk. Heldigvis finnes det andre råd dersom det er vanskelig å roe den gråtende babyen.

Barnesykepleier og helsesøster Karin Naphaug, kjent som «Sovekarin», har gjennom en årrekke gitt gode råd til slitne foreldre.

SOVEKARIN: Barnesykepleier, helsesøster og søvnterapeut, Karin Naphaug gir råd til fortvilte foreldre.
SOVEKARIN: Barnesykepleier, helsesøster og søvnterapeut, Karin Naphaug gir råd til fortvilte foreldre.

– Det første man bør tenke på er at det går over. Når man snakker om kolikk gir det seg ofte ved tre måneders alder, sier den anerkjente søvnterapeuten.

Dersom alt er prøvd, anbefaler Naphaug først og fremst at mor kutter ut alle kumelksprodukter.

– Det første jeg pleier å anbefale er å kutte ut kumelken. Noen ganger har jeg opplevd at det er som å trykke på en knapp. Andre ganger kan det ta to, tre uker. Kanskje får du se resultater, og kanskje ikke, tilføyer hun.

– Prøv badebøtte

I tillegg kan også en «badebøtte» være til god hjelp for en gråtende baby.

– Man putter barnet nedi med bena først. Sakte og forsiktig så den ikke skvetter, så får den vann helt opp til halsen. Så holder du de bare i haken, demonstrerer Naphaug. (Se video øverst i saken!)

Når babyen er i bøtten får de bena opp mot magen, og flyter nesten av seg selv. Dermed slapper den helt av.

– Får man ikke tak i en sånn badebøtte så kan man selvfølgelig bruke en vanlig bøtte, sier hun.

Hun anbefaler også babymassasje, gjerne før babyen puttes i bøtta.

– Det du må huske på da er at man gjør det i riktig retning, med klokka, råder Naphaug.