DYR FRUKT: Crystal Tadlock er oppgitt etter at hun ble bøtelagt over 4000 norske kroner for et eple hun fikk av flyselskapet. Her fra et intervju med KDVR.
DYR FRUKT: Crystal Tadlock er oppgitt etter at hun ble bøtelagt over 4000 norske kroner for et eple hun fikk av flyselskapet. Her fra et intervju med KDVR. Foto: KDVR/Associated Press

flypassasjerer i trøbbel:

Gratis frukt på flyet endte med å koste en formue

Et eple om dagen holder kanskje legen på avstand – men ikke amerikanske tollbetjenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Crystal Tadlock fra byen Arvada, i den amerikanske delstaten Colorado, opplevde at Europa-turen ble langt dyrere enn planlagt.

Årsaken til den uventede ekstraregningen var et eple – som hun fikk gratis på flyet hjem til USA.

Ifølge Tadlock ble eplene utdelt på slutten av flyturen. Hun var imidlertid ikke sulten og puttet derfor eplet, som var pakket inn i plast og merket med flyselskapets logo, i håndbagasjen. Ifølge kvinnen var planen å spise det på neste fly, som skulle ta henne videre til Denver.

Tatt på fersken

Problemet dukket opp da Tadlock ble tatt ut for en tilfeldig kontroll på flyplassen. Tollerne gjennomgikk bagasjen hennes og tok ut eplet. Ifølge Tadlock forklarte hun at eplet kom fra flyselskapet, og spurte om hun kunne kaste eller spise det.

I stedet fikk hun en bot på 500 amerikanske dollar, det vil si nesten 4000 kroner.

– Han spurte om turen til Frankrike var dyr, og jeg sa «ja». Jeg forsto ikke hvorfor han stilte det spørsmålet, og da sa han at «den vil bli enda dyrere etter at jeg gir deg en bot på 500 dollar», forteller Tadlock til den lokale tv-stasjonen KDVR.

PAKKET INN: Eplet var pakket inn i denne plasten fra Delta Airlines. Foto: KDVR/AP
PAKKET INN: Eplet var pakket inn i denne plasten fra Delta Airlines. Foto: KDVR/AP

Bøter på opptil 1000 dollar

Episoden, som ifølge CNN skjedde under en mellomlanding i Minneapolis i forrige uke, har fått bred oppmerksomhet i amerikanske medier.

Den amerikanske tolletaten sier i en uttalelse til USA Today at de ikke uttaler seg om enkeltsaker, men at alle jordbruksprodukter må deklareres og at bøtene kan være på opptil 1000 dollar.

Crystal Tadlock hadde ikke deklarert eplet hun fikk på slutten av flyturen.

På sine nettsider skriver U.S. Customs and Border Protection at mange jordbruksprodukter fra enkelte land er forbudt å ta med inn til USA fordi de kan bære plante- og dyresykdommer. Alle landbruksprodukter må derfor deklareres og vil bli undersøkt ved grensen.

Forbudte produkter inkluderer ferskt kjøtt, frukt og grønnsaker, planter, frø og jord, samt produkter laget av animalske produkter eller planteprodukter, noe som også norske turister i USA bør være klar over.

Crystal Tadlock sier at flyselskapet, Delta Airlines, ikke burde ha delt ut epler på flyet – eller i det minste bedt passasjerene om å ikke ta med frukten ut av flyet. Hun reagerer også på at hun ble bøtelagt, til tross for at eplet kom fra flyselskapet.

Delta Airlines sier i en uttalelse at de oppfordrer kundene til å følge retningslinjene til U.S. Customs and Border Protection.

Til CNN sier Tadlock at hun, i tillegg til boten, også har mistet sin Global Entry-status. Global Entry er et program som gjør toll- og immigrasjonsprosessen i USA raskere for passasjerer som er en del av dette programmet.

– Det morsomme er at boten var 500 dollar fordi jeg hadde Global Entry. Hvis jeg ikke hadde hatt det, ville boten vært lavere, sier Tadlock.

Dette må du passe på i Norge:

Reglene for hva man kan ta med seg inn i et land varierer mye, og nordmenn som returnerer til fedrelandet bør være på vakt. De fleste kjenner til kvoteregler for blant annet tobakk og alkohol, men enkelte er kanskje ikke klar over at det finnes en øvre grense for hvor mye man kan handle for i utlandet, hvis man vil unngå å betale toll og avgifter.

Hvis du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for til sammen inntil 6000 norske kroner. Dersom oppholdet varer i under 24 timer, kan du ta med deg varer for 3000 norske kroner. Det siste er greit å være oppmerksom på dersom du for eksempel er en ivrig harryhandler.

– Hvis man går over den grensen, så må man kjøre på rødt og deklarere, forklarer Wenche Fredriksen, sesjonssjef ved Svinesund tollsted.

I tillegg er innførsel av landbruksprodukter underlagt egne regler for å unngå plante- og dyresykdommer. På sine nettsider gjør Tolletaten oppmerksom på at man trenger spesiell tillatelse for å ta med poteter til Norge, noe som gjelder uansett mengde. En rekke planter er også forbudt eller krever spesiell tillatelse, det samme gjelder kjøtt- og melkeprodukter fra land utenfor EØS.

– Jeg anbefaler å sjekke regelverket dersom man er usikker på ting man ønsker å kjøpe, sier Fredriksen til TV 2.

Hvis man ikke følger reglene og man blir stoppet i tollen, vil varene bli beslaglagt.

– Vi vil vurdere i hvert enkelt tilfelle om hvorvidt vi politianmelder. Det kommer an på mengde og slikt, men varene vil uansett bli beslaglagt.

– Risikerer man bot også?

– Det kan man risikere.

Fredriksen minner om at man heller ikke kan ta med fyrverkeri fra utlandet.

Du kan finne mer informasjon på Tolletatens nettside.