TIL TOPPS: Musikkprodusenten Avicii topper spillelister verden over.
TIL TOPPS: Musikkprodusenten Avicii topper spillelister verden over. Foto: Sean Eriksson/NTB scanpix

Avicii til topps på hitlistene etter sin død

Hele verden har i helgen hørt på Avicii. Nå topper svensken spillelistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble 28 år gamle Tim Bergling funnet død på et hotellrom i Muskat i Oman.

Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent, men politiet bekrefter at det ikke har skjedd noe kriminelt. Ifølge svenske Expressen skal politiet komme med mer informasjon i starten av denne uken.

28-åringen ble kjent for en hel verden under artistnavnet Avicii.

Han omtales som en pionér innenfor EDM-sjangeren, og står bak hiter som «The Days», «Wake Me Up», «Hey Brother», «Addicted to You» og «Levels». Sistnevnte var sangen han slo gjennom med i 2011.

Topper hitlistene

Nå har svensken tatt over Spotifys spillelister verden over. I hjemlandet finner man kun Aviciis hits fra topplassering og ned til 7. plass. Tilsammen 19 hits har i løpet av få dager fått plassering på Sveriges topp 50-liste.

Også i Norge finner vi Avicii med «Wake Me Up» på førsteplass. På verdensbasis ligger EDM-pionéren på 4. plass med den samme låten, og ti av 50 låter på den globale topp 50-listen er signert Avicii.

Etter at dødsfallet ble kjent fredag kveld, har radiostasjoner og nattklubber hedret superstjernen. I Sverige hadde flere utesteder ett minutts stillhet for Bergling.

Den norske radiostasjonen NRJ spilte kun Avicii non stop hele lørdagen.

– Desidert størst

Av musikkekspertene beskrives Avicii som en av de største artistene i vår tid.

– I vår tid var han en av de desidert største låtskriverne og artistene, og han var en av de som tok moderne dansemusikk til et stort publikum, sa musikkekspert Asbjørn Slettemark til TV 2 fredag kveld.

– Han har hatt en enorm innflytelse på populariseringen av elektronisk dansemusikk. Kygo for eksempel, startet jo som artist på grunn av at han hadde hørt Avicii og ville gjøre noe liknende, sier han videre.

Kun tre dager før Bergling døde, ble han nominert til Billboard Music Awards 2018. Prisutdelingen avholdes 20. mai, akkurat én måned etter Berglings død.

Nyheten delte han selv på Facebook med sine 19 millioner følgere, og skrev at det var en ære å bli nominert.