Fødselen til hertuginne Kate (36) er i gang

Hertuginnen ble skrevet inn på sykehus i London mandag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Kensington Palace.

Kate er innlagt på St. Mary's sykehus i Paddington i London, og ifølge det britiske kongehuset er hertuginnen i en tidlig fase av fødselen.

Tidligere denne måneden ble det satt opp sperringer utenfor sykehuset, noe som var det første tegnet på at en fødsel var nært forestående. I tillegg ble det satt av egne områder til pressen.

Kongehuset hadde i forkant gått ut med at terminen var en gang i april, men den nøyaktige datoen var ikke gjort kjent.

Flere medier, blant annet tabloiden The Sun, rapporterte likevel at terminen kunne være den 23. april.

– Så kom endelig meldingen britene og resten av verden har ventet på: hertuginne Kate er innlagt på klinikken for å føde sitt tredje barn, og det til og med på dagen, som velinformerte kilder på forhånd sa var termindato, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

– Nå kan altså nedtellingen begynne, og et stort pressekorps er allerede på plass utenfor klinikken der hun også fødte sine to første barn, fortsetter han.

VENTER UTENFOR: Et stort pressekorps og britiske royalister har møtt opp utenfor St. Mary's Hospital i London mandag morgen. Sykehuset er også bevoktet av politi og sperringer.
VENTER UTENFOR: Et stort pressekorps og britiske royalister har møtt opp utenfor St. Mary's Hospital i London mandag morgen. Sykehuset er også bevoktet av politi og sperringer. Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Ble sykmeldt

Det var i september i fjor at det britiske kongehuset offentliggjorde gladnyheten om at prins William og Kate ventet sitt tredje barn.

– Det er fantastisk, sa prins Harry i en kort kommentar til Sky News den gang.

Nyheten ble kjent i forbindelse med at Kate var sykmeldt og fritatt for sine kongelige plikter på grunn av ekstrem svangerskapskvalme. Kate slet også med ekstrem svangerskapskvalme da hun gikk gravid med sine to første barn.

Paret har fra før Prins George (4) og prinsesse Charlotte (2). Begge barna sjarmerer alle de møter, og har allerede vært med på mange kongelige oppdrag.

Det nye tilskuddet blir nummer fem i arverekken til den britiske tronen. Prins William er den eldste sønnen til prins Charles, og er nummer to i arverekkefølgen til den britiske tronen, etter sin far. Prins George er nummer tre i rekkefølgen, og Charlotte er nummer fire.

Navneforslag

Hva det kommende barnet er så langt ikke kjent, men det har ikke manglet forslag i kjendispressen. Foreldrene ønsket ikke å få vite barnets kjønn på forhånd, og dermed ble det foreslått både jente- og guttenavn.

Mary var lenge bookmakernes jentenavnfavoritt, men tidligere denne måneden skrev nettavisen The Independent at Alice hadde overtatt favorittstempelet.

Victoria, Phillip, Elizabeth, Grace, Isabella, Sophie, Alexandrina og Henrietta var andre populære jentenavn, mens Arthur, Edward, Albert, Frederick, Louis, James, Charles og Richard ble trukket frem som aktuelle guttenavn.

Hertuginne Kate av Cambridge gikk ut i mammapermisjon i slutten av mars måned. Hun ble sist fotografert offentlig i forbindelse med påskegudstjenesten på Windsor slott den 1. april.

– Det er et par uker siden Kate hadde sitt siste offisielle oppdrag, men hun skal ha fulgt barna, George og Charlotte, til førskolen så sent som torsdag, sier Totland.

Hertugparet fikk mye oppmerksomhet her til lands da de besøkte Oslo i februar i år.​​