Nå vil de bruke plast-marerittet til noe positivt

Ildsjelene håper å finne ut hvor mye plast-avfall kan ødelegge for dyrelivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Litle Lyngøy utenfor Sotra blir av miljøverner og strandrydder Kenneth Bruvik beskrevet som det absolutt verste han har sett.

Som TV 2 skrev tidligere denne uken fikk plastavfallet på øyen det til å gå kaldt nedover ryggen på den erfarne friluftsmannen.

– Jeg blir rett og slett forbanna, sier Bruvik til TV 2.

– Hodeløs atferd

Sammen med sin gode venn Rune Gaasø, har han bestemt seg for å ta grep. De to er allerede blitt kontaktet av en rekke mennesker som ønsker å være med å rydde på øyen. Men Rune og Kenneth, ønsker å få til mer enn dét.

– Vi trenger å få noen svar på hva denne hodeløset atferden som vi mennesker driver med faktisk fører til. Vi tror denne øyen kan være et fornuftig sted å etablere et forskningsprosjekt, sier Bruvik.

En av flere plasfylte pytter på den lille øyen.
En av flere plasfylte pytter på den lille øyen. Foto: Martin Håndlykken

Vet lite om plast-konsekvenser

For hvor mye vet vi egentlig om hvordan plastavfall påvirker natur og dyreliv? Alt for lite, mener seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Line Buhl-Mortensen.

– At det er negativt, er det selvfølgelig ingen tvil om. Men hvor negativt, hvordan plasten påvirker over tid og hva som blir til mikroplast, disse tingene vet vi veldig lite om, sier Mortensen.

Plasten blir fraktet i land fra havet.
Plasten blir fraktet i land fra havet. Foto: Martin Håndlykken

For to uker siden deltok hun på en global konferanse om plastavfall i naturen. Den korte oppsummeringen fra det hun fikk med seg derfra, er kort:

– Det er store, store hull i kunnskapen vår om hvordan plasten påvirker dyreliv og natur, sier hun.

Skal knekke plastmonsteret

På Litle Lyngøy bor det havørn, oter og gjess. De to ildsjelene håper forskning kan gi verdifull kunnskap om hvordan dyrene påvirkes av de store plastmengdene som skyller i land fra havet.

– Dette gir oss noen muligheter og perspektiver som kan være med å bidra til at vi finner svar på hvordan vi skal klare å knekke dette plastmonsteret. For dét, det skal vi, sier Bruvik bestemt.

Litle Lyngøy i Øygarden ligger helt ute i havgapet.
Litle Lyngøy i Øygarden ligger helt ute i havgapet. Foto: Martin Håndlykken