Flere syklister i kollisjon med bil på trening:

– Jeg er redd for å gjøre jobben min og trene på veiene

Søndag er det ett år siden Michele Scarponi kolliderte med en bil på trening og døde. Den siste uken kunne flere ha lidd samme skjebne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sykkelsportens eldste klassiker, Liège-Bastogne-Liège, på TV 2 og Sumo fra 14:00 søndag

– Denne videoen er til idiotene av noen bilister som ikke har ti sekunder med tålmodighet til å vente bak en syklist. Dere får meg til å hate idretten min, og dere får meg til ikke å ville jakte drømmene mine, fordi jeg er for redd til å gjøre jobben min og trene på veiene.

Det sa proffsyklist Macey Stewart i en emosjonell video på Instagram tidligere denne måneden etter nok en nestenulykke ute på trening.

Se videoen i reportasjen over eller lenger nede i artikkelen

Den australske 22-åringen kan imidlertid være glad for at hun, i motsetning til mange av kollegene de siste ukene, kom helskinnet hjem igjen.

– Jeg husker ingenting av selve hendelsen

For ulykkene har det vært mange de siste ukene:

  • I slutten av mars ble det colombianske vidunderbarnet Daniel Felipe Martínez slått ned av en bilist. 21-åringen ble fraktet til sykehus og midlertid hukommelsestap
  • Forrige søndag kolliderte Tour of California-vinner George Bennett med bil i høy fart. 28-åringen smalt i siden på bilen og gikk over taket, men kom utrolig nok fra det uten store skader
  • Tidligere denne uken krasjet Katusha-profil Marco Haller med en bil på trening. Kneet til østerrikeren ble smadret, og Haller vil være ute av konkurranse i flere måneder
  • På torsdag ble Clément Delcros, en 18 år gammel fransk juniorsyklist, utrolig nok skutt i skulderen av en bilist mens han var ute på trening. Skuddskaden viste seg ikke å være alvorlig

Felipe Martínez var tilbake i konkurranse i onsdagens Flèche Wallonne, og stiller også til start i søndagens Liège-Bastogne-Liège.

– Jeg har det bra nå. Men jeg husker ingenting av den dagen. Jeg husker etappene i Volta a Catalunya nå (som gikk i dagene før ulykken, journ.anm.), men jeg husker ingenting av selve hendelsen, forteller EF Education First-Drapac-rytteren til TV 2.

– Er det sånn at du nå er redd av og til for å trene?

– Ja, jeg er av og til redd for å trene. Det er mye trafikk der jeg bor, og det skaper mange farligheter.

– Vi som syklister viser for lite respekt

Lørdag ettermiddag ble lagpresentasjonen før den fjerde av årets fem «Monumenter» holdt.

For å hedre avdøde Michele Scarponi, ble det holdt et minutts stillhet.

– Det er selvsagt ikke en hyggelig dag. I dag er det ett år siden. Men livet går videre og sykkelrittene skal holdes. For min egen del fikk jeg dedikert en seier til Scarponi i fjor, men å sykle dette rittet i fjor var motbydelig. Forhåpentligvis blir det bedre i år, forteller danske Jakob Fuglsang, Astana-stjernen som tidligere var Scarponis lagkamerat.

– Tenker dere fortsatt mye på ham?

– Han er stadig en del av laget og en vi tenker mye på. Det er fortsatt vanskelig å tenke at han ikke er her lenger. Så, ja, vi tenker fortsatt mye på ham, sier dansken, og fortsetter:

– Det er mange unødvendige ulykker, men jeg tror også at vi som syklister viser for lite respekt i trafikken. Vi også må forholde oss til fartsgrenser. Men jeg tror at mange føler at bilister er mer aggressive, og det går selvsagt ut over oss. Men med alle ulykkene i det siste, og med folk som brekker krageben og ryggvirvler og skal leve av å være på veien, så er det noe man tenker på.

– Finnes det en løsning? En måte man kan gjøre veiene tryggere på?

– Jeg tror man bare må ha respekt for hverandre. Og tenke på at det ikke utgjør noen forskjell i det store og det hele om man kommer ti sekunder eller et minutt senere frem om det koster noen livet eller skader dem alvorlig.