Musikkmiljøet i sjokk over aviciis død

– Kan ikke tro at det er sant

Musikkverden er i sjokk over Aviciis død.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyheten om at Tim Bergling, bedre kjent som artisten Avicii, ble funnet død i Muskat, Oman, fredag blir mottatt med sjokk og sorg.

Avicii ble bare 28 år gammel. For bare tre dager siden ble han nominert til Billboard Music Awards, og uttrykte stor glede over det på Facebook.

Den svenske kongefamilien ytrer fredag kveld sin sorg over Berglings bortgang.

– Det er med stor sorg at vi har mottatt beskjeden om at Tim Bergling har gått bort, heter det i en pressemelding fra den svenske hoffet.

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia sier at de «beundret han som artist og den fine personen han var.»

– Vi er takknemlige for at vi fikk lære å kjenne ham. Han gjorde vårt bryllup uforglemmelig med sin fantastiske musikk. Våre tanker går til hans familie, sier de.

I 2015 ryddet superstjernen plass i sin travle timeplan for å spille i bryllupet til de to. Da kom prinsen selv til kontoret til Aviciis manager og spurte om han hadde mulighet til å spille.

– Han var et av Sveriges største musikkvidundere i moderne tid. Jeg tenker på hans nærmeste, familie og venner, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Kan ikke tro det

Medier verden over skriver fredag kveld om dødsfallet, og musikkmiljøet er i sorg.

– I vår tid var han en av de desidert største låtskriverne og artistene, og han var en av de som tok moderne dansemusikk til et stort publikum, sier musikkekspert Asbjørn Slettemark til TV 2.

– Han har hatt en enorm innflytelse på populariseringen av elektronisk dansemusikk. Kygo for eksempel, startet jo som artist på grunn av at han hadde hørt Avicii og ville gjøre noe liknende, sier han videre.

Kygo har selv lagt ut et bilde av seg selv sammen med Tim Bergling på Instagram, hvor han skriver at han ikke kan tro at det er sant.

– Min største inspirasjon og grunnen til at jeg startet å lage elektronisk musikk. Takk for all gleden du bragte til verden med musikken din. Hvil i fred, skriver han.

– Tragisk

Den norske EDM-stjernen Matoma er også preget over nyheten:

– Jeg kan bare si at det er utrolig trist, og tankene mine går til hans familie og venner. Det er utrolig tragisk, det går ikke an å beskrive. Jeg har sett opp til han, og han har vært en stor inspirasjon. Det er veldig leit og tragisk. Mine tanker går til hans pårørende, sier Matoma til TV 2.

Matoma forteller at han selv har møtt Avicii et par ganger, og at de ikke kjente hver andre godt.

– Men det er så klart tragisk at vi har mistet en så flink produsent og talentfull artist. Jeg vet at han har hatt et par år med helseproblemer, og at han trakk seg tilbake fra industrien, sier han videre.

EDM-kollega Alan Walker hyller også Avicii, og skriver på sin Facebook-side at han sender bønner og tanker til artistens familie og kjære:

«Du har vært et idol og en inspirasjon både for meg selv og får utallige andre, og din musikk og arv vil leve fortsette å leve videre.»

Også Angelina Jordan, kjent fra Norske Talenter, hyller Bergling på sin Facebook-side:

«Musikken din vil leve for alltid. Jeg er beæret over å ha jobbet med deg. Må du hvile i fred.»

Hylles på sosiale medier

Avicii hylles for sin grensesprengende musikk, og på Twitter uttrykker folk sin sorg, og minnes sine favorittlåter.

Artister som Calvin Harris, Zedd, Charlie Puth, Deadmau5, Martin Garrix, DJ Snake og Marshmellom, uttrykker sin sorg over dødsfallet til det 28 år gamle musikktalentet.

– Noe virkelig forferdelig har skjedd. Vi mistet en venn med et så vakkert hjerte og verden mistet et utrolig talent innenfor musikk, skriver David Guetta under et bilde av han og Avicii på Instagram.

– Ord kan ikke bekskrive hvor trist jeg føler meg nå. Mine tanker går til familien, skriver Zedd.

– Jeg vil hylle mannen som virkelig åpnet øynene mine for hvordan mine produksjoner kan høres ut en dag. Avicii var et geni, og en musikkinnovatør, skriver Puth.

Artisten Calvin Harris skriver på Twitter at det er sjokkerende nyheter. Han kaller Avicii «en vakker sjel, lidenskaplig, og ekstremt begavet, og med mye mer å gi».

Sebastian Ingrosso, kjent fra gruppen Swedish House Mafia og DJ-duoen Axwell & Ingrosso, skriver på Instagram at han ikke finner ord. «Alt jeg kan si er at vi alle var en gruppe unge fra Sverige med drømmer, og Tim inspirerte oss alle og millioner flere. Hvil i fred min bror, musikken din vil live for evig.»

Den verdenskjente musikeren, DJ-en og plateprodusenten har de siste årene hatt stor internasjonal suksess og har blitt nominert til to Grammy-priser.

(TV 2 / NTB)