FULL STOPP: Rasfaren i Nordland førte til stopp på E6 i Gratangen. Anne-Hege (42) måtte snu på vei til jobben.
FULL STOPP: Rasfaren i Nordland førte til stopp på E6 i Gratangen. Anne-Hege (42) måtte snu på vei til jobben. Foto: Privat

Skredfare i nordland

Anne-Hege (42) måtte snu da E6 ble sperret

BODØ/OSLO (TV 2): Flere snøskred har gått i Nordland natt til fredag og fredag morgen, men ingen personer er skadd. I Gratangen er E6 sperret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag ble skredfaren for området rundt Svartisen i Nordland nedjustert fra nivå 5 til 4. Faregrad 5 opprettholdes for Helgeland. I Nord-Trøndelag økes skredfaren til nivå 5.

Årsaken er store mengder nedbør som treffer lenger sør enn det man så torsdag.

5 er det aller øverste nivået på NVEs skredvarsling. Nivå 5 er aldri tidligere tatt i bruk.

– Det har gått flere skred i Nordland gjennom natten og morgenen. Tre av dem har gått over veier. Heldigvis er ingen personer kommet til skade, men politiet understreker budskapet fra i går kveld. Skredfaren er ekstremt stor i Nordland. Hold dere hjemme i helga! skriver Nordland politidistrikt på Twitter.

Måtte snu

Anne-Hege Lund (42) var på vei til et møte da hun så flere biler i kø langs E6 i Gratangen i Sør-Troms.

– Da jeg kom kjørende så jeg i fjellskråningen at det hadde gått en del småras. Så runda jeg svingen og ser raset som akkurat hadde gått, forteller Anne-Hege til TV 2.

Hun forteller at det skulle komme en bil for å rydde opp, men at de avventet i tilfelle det skulle komme flere skred. Det skal ha blitt satt opp en omkjøringsvei.

– Jeg stod i kø i en time i halv ti-tiden før jeg bestemte meg for å snu, forteller Anne-Hege.

Nå råder de innbyggerne å holde seg inne over helgen.

– Jeg tenkte vel at det som regel går greit å kjøre, men at man må være obs. Om det kommer storras, har man ikke sjans uansett, sier hun.

Tromsøværingen har opplevd skred før. Hun er fra Beisfjord som ligger en mil utenfor Narvik, og der blir bygda helt isolert om det kommer skred.

– Det er en helt egen stemning, sier Anne-Hege.

E6 stengt

NRK melder at en strekning på 3–400 meter på E6 i Gratangen er sperret av snø etter to ras.

– Heldigvis er det ingenting som tyder på biler i raset, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson.

Politiet har bedt folk holde seg hjemme i helgen. Fredag ettermiddag var alle nødetater kalt inn til et beredskapsmøte i Bodø.

– Dette er en ekstrem situasjon. Alle etater vil ha meget høy beredskap i timene og døgnene fremover, sier Hill-Marta Solberg (Ap), fylkesmann i Nordland, til TV 2.

STOR SKREDFARE: Mannskaper fra Forsvarets 330 Skvadron har vært ute og inspisert fjellsider hvor det er fare for ras. Foto: Forsvaret/330 Skvadron
STOR SKREDFARE: Mannskaper fra Forsvarets 330 Skvadron har vært ute og inspisert fjellsider hvor det er fare for ras. Foto: Forsvaret/330 Skvadron

Høy beredskap

– Kan det bli snakk om å evakuere noen rasutsatte bygder?

– Spørsmål om evakuering er det den enkelte kommune sammen med politiet som tar stilling til. Per nå har vi ingen oversikt over det. Vi har varslet alle kommuner som er utsatt om å gå gjennom sine beredskapsplaner, sier Solberg.

Fredag ettermiddag hadde i alt 21 kommuner blitt bedt om å finne fram sine beredskapsplaner. Forsvaret har blitt anmodet om å gjøre klar beltevogner og luftstyrke i tilfelle det skulle oppstå en nødsituasjon.

(NTB/TV 2)