LETEAKSJON: Helikopter, politipatruljer og frivillige deltar i søket etter savnede Marie.
LETEAKSJON: Helikopter, politipatruljer og frivillige deltar i søket etter savnede Marie. Foto: Heath Gillot/Twitter / Privat

Søket etter Marie (20) fortsetter for fullt

Det er foreløpig ikke gjort noen nye funn i søket etter savnede Marie Sæther Østbø (20).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det kjent at den norske 20-åringen Marie Sæther Østbø er savnet i Sør-Afrika. Den norske kvinnen ble sist sett onsdag.

Søket etter Marie ble avsluttet sent torsdag kveld, men fortsetter for fullt fredag fra klokken 8 lokal tid.

Det er foreløpig ikke gjort noen nye funn i letearbeidet.

– Vi fortsetter søket på land og på vann i dag. Det er en samkjørt leteaksjon mellom politiet og kystvakta, som ledes av politiet, sier politiinspektør Malcolm Pojie i det sørafrikanske politiet på telefon til TV 2 fredag morgen.

Store hjelpemannskaper er med i leteaksjonen, og frivillige og politiets dykkere er også involvert i søket etter 20-åringen.

Savnet siden onsdag

Østbø ble sist sett onsdag kveld, da hun gikk langs stranden i Sedgefield, en by sør i landet. Hun var i Sør-Afrika på ferie med studievenner, som hun gikk sammen med på stranden onsdag kveld.

– Den siste sikre observasjonen av henne er fra onsdag kveld. Mens vennene gikk inn på hotellet, var hun rundt hundre meter bak dem, sa talsmann i den sørafrikanske kystvakta (NSRI) Craig Lambinon på telefon til TV 2 torsdag.

Maries far, Atle Østbø, har sagt til TV 2 at han har fått gjenfortalt at datteren gikk litt lenger bak de andre og tok bilder. Da reisefølget oppdaget at Marie ikke kom inn til middag, gikk de ut for å se etter henne. Da var 20-åringen vekk.

– Rundt ti minutter til et kvarter senere gikk vennene ut for å se etter henne, men kunne ikke finne henne, sier Lambinon.

Politiinspektør Pojie opplyser til Dagbladet at de har sikret overvåkingsvideo som viser Marie ved hotellet onsdag kveld.

– Hun forlot stedet og gikk i retning stranda. Dette ble fanget på overvåkningsbilder fra hotellets restaurant mellom 18.00 og 19.00 onsdag kveld. Det var siste gangen hun ble sett, og da gikk hun aleine mot stranda, sier Pojie til avisen.

Fant sko, caps og mobiltelefon

Politiet har satt i gang etterforskning av saken. Siden onsdag kveld har leteaksjonen foregått med full styrke, med helikopter, bidrag fra kystvakta, frivillige og hunder.

Lambinon i kystvakta sier at alle muligheter holdes åpne i leteaksjonen.

– På dette tidspunktet vil vi ikke spekulere i hva som har skjedd, men politiet holder selvsagt alle muligheter åpne. Søket etter den savnede kvinnen, som har forsvunnet under ukjente omstendigheter, fortsetter, sier han.

Politiet har funnet sko, caps og mobiltelefon som trolig tilhører 20-åringen.

To teorier

Faren Atle Østbø fortalte torsdag kveld at de har fått opplyst at politiet jobber med utgangspunkt i to teorier.

– Den ene er at hun har lagt fra seg sko, caps og mobil på stranda og tatt seg et bad, og blitt tatt av strøm. Men det velger vi å ikke tro, ettersom Marie har vokst opp med båt og lært at sjø er farlig, sier han til TV 2.

– Den andre teorien er at hun har blitt tatt derfra ufrivillig, fortsetter Østbø.​

På ferie

Østbø, som opprinnelig er fra Stavanger, studerer til daglig statsvitenskap i Frankrike.

Hun var for tiden på ferietur med en gruppe studievenner i Sør-Afrika. Utenriksdepartementet (UD) har tilbudt familien konsulær bistand i saken.

NRSI opplyser også til TV 2 at de holder tett kontakt med familien.

Byen Sedgefield ligger helt sør i Sør-Afrika, mellom Port Elizabeth og Cape Town.