HØY FAREGRAD: Politiet i Nordland ber folk være oppmerksomme på at det kan gå snøskred på steder man ellers ikke ville forutsett det i helgen.
HØY FAREGRAD: Politiet i Nordland ber folk være oppmerksomme på at det kan gå snøskred på steder man ellers ikke ville forutsett det i helgen. Foto: TV 2

Advarer mot stor snøskredfare: – Hold dere hjemme i helga

Lørdag er faregraden for snøskred i Nordland på nivå fem, det er sjeldent høyt og politiet ber folk være oppmerksomme på at det kan gå skred på uventede steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen melder politiet at det har gått flere skred i Nordland gjennom natten og morgenen.

Tre av dem har gått over veier. Ingen personer er kommet til skade, men politiet understreker budskapet fra i torsdag kveld:

Skredfaren er ekstremt stor i Nordland. Hold dere hjemme i helga!

Historisk stor skredfare

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler om ekstrem skredfare i sørlige deler av Nordland lørdag. For første gang i Norge er faregraden for skredfare satt på nivå fem.

Store nedbørsmengder kombinert med mildvær er hovedårsaken til det høye farevarselet.

Skredfaren kan bli ekstrem og på nivå fem også i Troms, men det avhenger av hvordan været blir.

Ber folk være oppmerksomme

I forbindelse med skredfaren har politiet sendt ut en pressemelding hvor visepolitimester i Nordland, Heidi Kløkstad er klar i talen:

– Vi har en krystallklar beskjed til befolkningen: Hold dere hjemme i helga.

Kløkstad opplyser til TV 2 at det er spesielt stor snøskredfare fra Gildeskål og Meløy og Helgelandsområdet, men også i øvrige deler av Nordland er faren stor.

– Foreløpig er det ikke aktuelt å evakuere noen områder, men dette er noe som vurderes fortløpende i tiden som kommer, sier hun til TV 2.

Politiet ber folk være spesielt oppmerksomme på at det kan gå snøskred på områder hvor man ellers ikke hadde forutsett det.

Visepolitimester i Nordland, Heidi Kløkstad, ber folk holde seg hjemme.
Visepolitimester i Nordland, Heidi Kløkstad, ber folk holde seg hjemme. Foto: Stian Lysberg Solum

– Det kan være seg over veier, og så videre, sier Kløkstad.

Travel helg

Tore Wangsfjord, redningsinspektør i HRD Nord-Norge, forteller at Hovedredningssentralen torsdag har vært i møter både med fylkesberedskapsrådet i Nordland og med lokal redningsledelse.

– Vi har spredt budskapet ut at alle etater bør iverksette forhøyet beredskap nå gjennom helgen, sier Wangsfjord til TV 2, og legger til:

– Jeg tror vi har nådd ut til de aller fleste viktige redningsetatene om at denne helgen kan bli travel.