MØTTES: Ifølge Washington Post skal CIA-direktør Mike Pompeo og Kom Jong-un ha møttes i påsken.
MØTTES: Ifølge Washington Post skal CIA-direktør Mike Pompeo og Kom Jong-un ha møttes i påsken. Foto: AP/Jacquelyn Martin

Washington Post: CIA-direktøren møtte Kim Jong-un i påsken

CIA-direktør Mike Pompeo, som er USAs nominerte utenriksminister, møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Nord-Korea i påsken, melder flere medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtalene fant sted i Nord-Korea i påsken, ifølge avisa Washington Post. Ikke navngitte kilder bekrefter også overfor nyhetsbyrået AP at de to har møtt hverandre.

Et av formålene var å forberede det planlagte toppmøtet mellom Kim og USAs president Donald Trump.

Tirsdag oppsto det forvirring hvorvidt president Trump selv hadde vært i samtaler med Kim. Det hvite hus bekreftet senere at landene hadde vært i samtaler på høyest mulig nivå, men at det ikke hadde vært mellom Trump og Kim.

– Hvis alt går bra

– Avhengig av utfallet av ulike møter og samtaler vi har nå, skal vi møte Kim Jong-un veldig snart, sa Trump tirsdag da han tok imot Japans statsminister Shinzo Abe i Florida.

– Det vil skje trolig i begynnelsen av juni eller før det, hvis alt går bra. Det er mulig at ting ikke går bra og at vi ikke kommer til å ha noe møte og at vi bare fortsetter på den samme veien vi har vært inne på til nå, la Trump til.

Presidenten har tidligere uttalt at et viktig premiss for møtet må være at Nord-Korea er villig til å diskutere sitt atomvåpenprogram.

Sørkoreanske myndigheter opplyser at USA og Sør-Korea vil prøve å oppnå en fredsavtale med Nord-Korea hvis landet går med på å skrinlegge sitt atomvåpenprogram.

De to allierte landene vurderer ulike måter å belønne Nord-Korea på hvis landet ruster ned, ifølge Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Chung Eui-young.

Optimistisk

Under en senatshøring forrige uke sa Pompeo at konflikten med Nord-Korea ville bli en av de viktigste tingene for ham å ta tak i som kommende utenriksminister. Han ga også uttrykk for at han var optimistisk for utfallet av et eventuelt toppmøte mellom Trump og den nordkoreanske lederen.

En uke etter Pompeos angivelige reise til Nord-Korea bekreftet offisielle tjenestemenn i USA at Kim var villig til å forhandle om en nedrustning av regimets atomvåpenprogram.

Sist gang en amerikansk utenriksminister møtte en nordkoreansk leder var i 2000. Da møtte Madeleine Albright Kim Jong-uns far Kim Jong-il.

Verken CIA, Det hvite hus eller den nordkoreanske regjeringen har bekreftet Pompeos tur til Nord-Korea.

Koreansk toppmøte

Hvis det planlagte møtet mellom Trump og Kim gjennomføres, vil det være historisk. Det har aldri tidligere vært noe toppmøte mellom en amerikansk president og en nordkoreansk diktator.

Landene vurderer fem alternative møtesteder, ifølge Trump.

Før han og Kim eventuelt treffes, skal det holdes toppmøte mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in 27. april. Her vil muligheten for en fredsavtale mellom de to koreanske landene trolig bli diskutert.

Formelt sett er Nord- og Sør-Korea fortsatt i krig, siden det aldri ble inngått noen fredsavtale etter Koreakrigen på 1950-tallet. Donald Trump sier de to landene diskuterer en slutt på krigen «med hans velsignelse».