TELEFONKAOS: Jørn Ståle måtte bytte nummer TO ganger etter at skruppelløse Microsoft-svindlere «tok over» mobilnummeret hans og ringte rundt til hundrevis av nordmenn. Minst.
TELEFONKAOS: Jørn Ståle måtte bytte nummer TO ganger etter at skruppelløse Microsoft-svindlere «tok over» mobilnummeret hans og ringte rundt til hundrevis av nordmenn. Minst. Foto: Privat.

hvem som helst kan bli rammet:

Microsoft-svindlere tok over nummeret til Jørn Ståle (18)

Ble nedringt av vilt fremmede nordmenn som påstår at han har ringt dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hi. This is Steve. I'm calling from Microsoft because of your computer ...»

En mannestemme med indisk-klingende engelsk-aksent høres i telefonen.

Han ringer fra nummeret til Jørn Ståle Baustad. En 18 år gammel matroslærling fra Sømna ved Brønnøysund.

Fredag den 13. april ble Jørn Ståle et intetanende og høyst uskyldig offer for telefonsvindlernes utspekulerte metoder.

Telefonstorm

Selv om de befinner seg et helt annet sted i verden, vises oppringningen som om den kommer fra Jørn Ståles nummer i mottakerens telefon-display.

– Jeg var på arbeid på fredag da det plutselig begynt å ringe. Først var det en mann som snakket engelsk og ville vite hvorfor jeg hadde ringt ham. Det var bare starten. Det ringte flere ulike personer fra hele Norge i løpet av kort tid. Da jeg tok telefonen, hevdet de at jeg hadde ringt dem. Jeg skjønte ingenting, men det fortsatte bare å ringe. Det ringte og ringte og ringte resten av dagen, forteller Jørn Ståle til TV 2.

Han bestemte seg for å ringe Telenor for å forsøke å få stoppet den ustoppelige telefonstormen, men ironisk nok var det så mange mennesker som ringte ham, at han til slutt måtte låne kompisen sin telefon for i det hele tatt å få ringt.

Beskjeden fra Telenor var at han måtte bytte nummer.

– Telenor sa at jeg bare måtte få meg et nytt nummer. De har nå skjult nummeret mitt så det ikke skulle skje igjen. Så nå ringer jeg med skjult nummer. Jeg måtte bytte nummeret to ganger. På fredag fikk jeg nytt nummer, men jeg fikk av en eller annen grunn fortsatt tekstmeldinger på fra folk som hadde blitt oppringt av det gamle nummeret. Derfor måtte jeg bytte nummer enda en gang. Likevel får jeg får fortsatt meldinger på Facebook, fordi folk søker opp mitt gamle nummer på 1881 og lignende sider. Da kontakter de meg der i stedet, fortviler han.

RAPPORTERES: Nettsiden telefonterror.co.no viser hvor mange mennesker som har søkt opp og rapportert inn det gamle nummeret til Jørn Ståle.
RAPPORTERES: Nettsiden telefonterror.co.no viser hvor mange mennesker som har søkt opp og rapportert inn det gamle nummeret til Jørn Ståle.

Kritisk til at det ikke stoppes

18-åringen anslår at han sikkert har blitt oppringt av 300 fremmede mennesker siden fredag. I tillegg kommer ulike tekstmeldinger og meldinger via Facebook. Han forteller at han har brukt mye tid og energi på å få stoppet telefonstormen og har nå også ringt nummeropplysningen 1881 for å få dem til å fjerne hans gamle nummer.

– Jeg synes det er så rart at de fortsatt kan ringe rundt med nummeret mitt. At det ikke kan stoppes. Jeg synes det burde være mulig i 2018. Det er ikke optimalt at jeg nå må ringe med skjult nummer heller. Da er folk mer skeptisk til å ta telefonen, forteller han.

Vidar Sandland Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) har hørt utallige historier som ligner Jørn Ståles. Han forteller at telefonnummeret ditt når som helst kan bli tatt i bruk av svindlere, dersom du er uheldig, ved hjelp av en teknikk som kalles for «spoofing».

KRITISK: Vidar Sandland i Norsis.
KRITISK: Vidar Sandland i Norsis.

Sikkerhetseksperten mener det er på høy tid at tele-selskapene klarer å få stoppet at tilfeldige nordmenn kan få telefonnummeret sitt utnyttet av kriminelle på denne måten.

– Det er ikke vanskelig for svindlerne å få dette til. Jeg kan når som helst ringe fra ditt nummer, eller sende sms til noen fra «deg». Jeg mener teleoperatørene kunne sperret denne muligheten. Det finnes tekniske løsninger i 2018. Det finnes systemer som kan fange det opp, så folk slipper å oppleve dette og bli tvunget til å bytte nummer, sier Sandland til TV 2.

Øker troverdigheten til svindlerne

Han har stor forståelse for at dette skaper ubehageligheter og tar mye tid å få ordnet opp i.

Her er det snakk om to potensielle ofre: Den som får nummeret sitt misbrukt, og den som blir kontaktet av svindlerne. Det viktig å understreke at det ikke snakk om at telefonen eller nummeret ditt har blitt hacket. Det er svært viktig å understreke. Dette er programvare som gjør at du kan utgi deg for å ringe fra et nummer de ikke eier, og er dessverre lett tilgjengelig internasjonalt

Hvis du opplever dette så er vårt råd å kontakte din operatør. Det vi i Telenor kan gjøre hvis noe av våre kunder utsettes for dette, er i enighet med kunden sperre muligheten for at våre utenlandsentraler (der alle internasjonale samtaler må gjennom) slipper gjennom dette norske nummeret i sine sentraler. Dette er effektivt da det som regel er internasjonale svindlere som misbruker norske numre, men stopper dessverre ikke trafikk som kommer inn via andre operatører. På et år sperrer vårt sikkerhetsmiljø mellom 1-2 millioner slike anrop fra å nå gjennom til våre norske kunder.

Kilde: Caroline Lunde, kommunikasjonssjef i Telenor

– Problemet er at helt vanlige folk blir brukt. Det er veldig mange sinte eller forvirrede nordmenn som ringer dem tilbake igjen. Og det har jo ikke noe med de å gjøre. De som står bak svindelen gjør dette fordi det øker troverdigheten deres at de ringer fra et norsk nummer. Da er det større sjanse for at folk tar telefonen, sier Sandland til TV 2.

I verste fall kan det bety at hundrevis mennesker blir oppringt av det som ser ut å være ditt nummer, og at mange av disse rapporterer nummeret ditt inn til ulike tjenester som deretter stempler nummeret ditt som uønsket.

– Hvis ditt nummer er blitt misbrukt, så vil folk rapportere dette. Hvis du har en app som slår opp hvem som ringer, så vil disse kunne oppgi at nummeret brukes som svindel eller telefonsalg. Det er ikke veldig morsomt, og det er veldig vanskelig å få stoppet. La oss si at 100 rapporterer det. Det skaper utrolig stor frustrasjon og vedkommende må ofte gå så langt som å bytte nummer på grunn av dette, sier han.

Telenor svarer på kritikken

Telenor har forståelse for kritikken fra Jørn Ståle og Sandland i Norsis, og forteller at de jobber sammen med de andre tele-operatørene for å finne en måte å få satt en endelig stopper for «spoofing».

Caroline Lunde i Telenor forteller at tele-bransjen samarbeider for å få slutt på de falske oppringningene.
Caroline Lunde i Telenor forteller at tele-bransjen samarbeider for å få slutt på de falske oppringningene.

– Telenor har et eget sikkerhetsmiljø som jobber aktivt både forebyggende mot svindel og for å hjelpe kunder som utsettes for dette. Hvert år sperrer vi mellom én og to millioner versifiserte svindelanrop med våre sikkerhetstiltak, men det stopper dessverre ikke alt fordi trafikken ankommer Norge på flere måter som Telenor ikke har kontroll over. Derfor leter vi fortsatt etter nye måter å forhindre misbruk av ringeidentitet, men dette er et problem som gjelder alle operatører. For å finne en løsning så må vi gå sammen som bransje, og vi har ennå ikke funnet en løsning som er god nok for å stoppe problemet som er innenfor lovverket, sier Caroline Lunde, kommunikasjonssjef i Telenor Norge til TV 2.

– Men vi gir oss ikke og deltar derfor aktivt i et arbeid i regi av Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet), der vi sammen med andre mobiloperatører i Norge undersøker om det finnes løsninger som kan gjøre det vanskeligere for svindlere å misbruke norske numre, fortsetter Lunde.

Svindlet for 34.000 – advarer

Microsoft er et yndet selskap for telefonsvindlere. Den 7. april i år ble en person i Øst politidistrikt lurt for 34.000 norske kroner gjennom Microsoft-svindel, og politiet måtte gå ut og advare befolkningen.

Svindlerne forsøker å få deg til å gi kontroll over PC til svindlerene, enten ved å gå til en side som gjør at de kan fjernstyre din PC, for deretter å stjele informasjon (Brukernavn, Passord, bankinformasjon, kredittkortinformasjon etc) som du har liggende på PC’en. Når de starter samtalen ber de brukeren starte «Event Viewer» som viser alle aktiviteter lokalt på PC, veldig ofte vil det være ting som ikke virker helt, og dette vises som et rødt tegn – dette er helt vanlig, men svindlerene hevder dette er bevis på at maskinen er infisert og de kan hjelpe til – dette er IKKE sant.

De kan når de har kontroll installerer spionprogram slik at de senere kan overta maskinen, f.eks når du benytter nettbank eller andre sensitive tjenester.

De kan installere kryptovirus på maskinene, slik at du må betale for å få tilbake den informasjonen du har på PC’en

De påstår at «tjenesten» koster penger, og at du må betale for den tjenesten de har utført (som regel ikke er noen ting) og mulighet til å endre summen når du betaler, fordi de nå ser alt du gjør på PC-en.

Om du har gitt svindlere tilgang til maskinen, gjør følgende:

  • Bytt alle passord på de tjenestene du benytter (AltIn, Facebook, Twitter, Banken, Hotmail, Gmail etc)
  • Har du oppgitt kredittkort/bankkort – ring banken og informer slik at transaksjonen ikke går gjennom.
  • Kjør et antivirus program og scan hele maskinen (f.eks Windows Defender)

Kilde: Microsoft Norge

– Man må overhodet ikke svare på slike henvendelser, sa politiet til Fredrikstad Blad da.

Microsoft Norge forteller til TV 2 at folk aldri må tro at det virkelig er en av deres ansatte som ringer dem.

– Microsoft ringer aldri opp brukere på denne måten – vi har heller ikke innsyn i en brukers PC eller hvilken PC som er knyttet til brukere. De eneste gangene vi tar kontakt er om du har opprettet en support-sak og har en dialog med oss. Du vil da få et referansenummer som du må oppgi samt at dette er en samtale du kan forvente, skriver sikkerhetssjef i Microsoft, Ole Tom Seierstad til TV 2.

IKKE LA DEG LURE: Sikkerhetssjef i Microsoft, Ole Tom Seierstad forteller at Microsoft aldri vil ringe deg om ikke du tar kontakt med dem først.
IKKE LA DEG LURE: Sikkerhetssjef i Microsoft, Ole Tom Seierstad forteller at Microsoft aldri vil ringe deg om ikke du tar kontakt med dem først.

Microsoft-ansatte ringes opp

Han forteller at Microsoft hver eneste dag får inn om lag 2000 meldinger om folk som har blitt ringt opp av Microsoft på verdensbasis. Han sier det beste er å legge på røret og ikke la folk misbruke tiden din og ikke gjøre det de ber deg om.

– Det er helt tilfeldig hvem som ringes opp. Til og med flere Microsoft ansatte i Norge har blitt ringt opp (inkludert meg), folk som ikke har PC eller kjører Apple Mac. Det at du blir ringt opp betyr ikke at du har virus eller problemer med PC, heller ikke at du har havnet på noen liste. Ofte ser vi at de ringer flere i samme nummerserie, og når noen svarer så starter de på svindelforsøket, forteller Microsoft-Seierstad.

Sandland i Norsis forteller at det faktum at svindlerne fortsatt opererer i stor stil i Norge, vitner om at de fortsatt lykkes med jevne mellomrom.

Jørn Ståle Baustad synes bare det er trist at mennesker lever av å utnytte og svindle uskyldige mennesker i et helt annet land.

– At mennesker fra andre land prøver og tjene sitt levebrød på telefonsvindel og bedrageri synes jeg ikke noe om. Enkelte har begynt og venne seg til at det eksisterer telefonsvindlere fra blant annet Microsoft, men så har du igjen de som ikke vet om at de som ringer er svindlere, og lar seg lure, sier Jørn Ståle.