Arrestert av politiet fordi de satt for lenge på Starbucks uten å bestille

Starbucks-direktør beklager og kaller arrestasjonen for forkastelig.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En video som viser to mørkhudede menn bli arrestert fordi de satt for lenge på Starbucks uten å bestille, har spredd seg som ild i tørt gress og fyrt opp rasedebatten.

Hendelsen fant sted i Philadelphia i USA, og klippet ble publisert på Twitter av Melissa DePino 12. april. Hittil har originalvideoen godt over ti millioner visninger.

«Starbucks tilkalte politiet fordi disse mennene ikke hadde bestilt noe. De satt der og ventet på at en venn skulle dukke opp, og de ble satt i håndjern for å ha gjort absolutt ingen ting. Alle vi andre hvite mennesker lurer nå på hvorfor dette aldri har skjedd med oss», står det skrevet.

I videoklippet hører man flere stemmer fra andre kunder som prøver å fortelle politiet at de mennene ikke har gjort noe galt.

– Seks-syv av oss gikk utenfor for å spørre politiet hvorfor de gjorde dette. Til slutt tok de med seg de to mennene, sier vitnet Kant Khatri til CBS News.

Skulle ha et forretningsmøte

Dagen etter arrestasjonen skriver DePino to oppdateringer på Twitter:

«Jeg hørte nettopp at mennene ble løslatt i natt. De jobber som eiendomsmeglere og var på Starbucks for å møte en venn.»

«Helt siden jeg la ut denne videoen har hvite fremmede og venner sagt til meg: «Det må ligge noe mer bak denne hendelsen.» Akkurat den antagelsen er en stor del av problemet. Det skjer. Hele tiden. Bare ikke mot deg og meg. Tro på det og bruk stemmen din.»

Advokat Lauren Wimmer vil ikke identifisere mennene, men sier til CBS Philadelphia at hennes klienter oppholdt seg på Starbucks i underkant av 15 minutter. Videre sier hun til CBS at mennene ventet på en tredje person for å ha et møte om et eiendomsprosjekt.

Politiet forsvarer arrestasjonen

Richard Ross ved Philadelphia-politiet forsvarer betjentenes handling.

I en video publisert på Facebook av Philadelphia Police Department, sier Ross at Starbucks-ansatte ringte politiet da mennene spurte om å låne toalettet. De skal ha blitt fortalt at toalettet kun var til bruk for betalende kunder, og ble bedt om å gå. De to mennene skal angivelig ha satt seg ned igjen og nektet å dra.

Da politiet kom skal betjentene ha spurt mennene tre ganger om å forlate lokalet. Da de igjen ikke ville gå, ble de påsatt håndjern og ført i arresten.

Mennene ble senere løslatt da Starbucks ikke ville anmelde forholdet.

«Forkastelig»

Administrerende direktør i Starbucks, Kevin Johnson, beklager overfor de to mennene. I en lang uttalelse publisert på Starbucks sin nettside kaller Johnson hendelsen forkastelig.

«Viktigst av alt håper jeg å kunne møte de to mennene som ble arrestert slik at jeg får bedt om unnskyldning ansikt til ansikt», skriver Johnson, og avslutter:

«Til slutt, til våre ansatte som stolt bærer det grønne forkleet, og til kunder som kommer til oss for å få en følelse av fellesskap hver dag: Du kan og bør forvente mer fra oss. Vi vil lære av dette og bli bedre.»

Til tross for Starbucks-direktørens dype beklagelse, var det både søndag og mandag fullt av demonstranter i gatene utenfor Starbucks-filialet i Philadelphia. Aktivister og bevegelsen Black Lives Matter tok til gatene med skilt og megafoner.

– Takk til de hvite allierte som sto opp og så urettferdigheten og kjempet mot politiet. Det er det dette handler om, skal aktivisten Asa Khalif ha sagt ifølge Action News Philadelphia.

På Twitter truer nå flere brukere med å aldri sette sine føtter på innsiden av et Starbucks-lokale igjen. Også skuespiller og komiker Kevin Hart har en klar beskjed til kaffekjeden:

.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook