NARKO-NEI:.
Venstres leder Trine Skei Grande på Venstres landsmøte fredag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NARKO-NEI:. Venstres leder Trine Skei Grande på Venstres landsmøte fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Venstre sier nei til narkotikasalg i butikk

Under en svært jevn avstemning sa Venstres landsmøte søndag nei til å legalisere salg av lettere narkotiske stoffer over disk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var på forhånd ventet at det ville bli jevnt da landsmøtet skulle stemme over forslaget om å legalisere salg av bestemte rusmidler over disk.

Det ble det også, men partiet endte med et hårfint «nei» til legalisering av salg over disk.

Med 110 mot 96 stemmer, sa Venstres landsmøte nei til å legalisere salg av narkotika over disk.

Venstres leder Trine Skei Grande og nestleder Terje Breivik stemte mot forslaget, mens partiets andre nestleder, Ola Elvestuen, stemte for.

De aktuelle narkotiske stoffene det ble stemt over, var cannabis og LSD.

Politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, sier til TV 2 at forslaget ville fått mye oppmerksomhet at det hadde gått gjennom, da det i realiteten ville betydd at Norge kunne fått hasjbarer, som man blant annet ser i Amsterdam.

– Det ville vært en helt ny tanke i Norge, sier hun.

Sa nei til klassifisering

Et annet forslag, som handlet om å klassifisere rusmidler etter skadepotensiale og å regulere tilgangen til dem ut fra denne klassifiseringen, ble også nedstemt.

Tone Sofie Aglen mener det ville vært et stort steg om Venstre hadde vedtatt denne politikken.

– Det er et betydelig skritt i retning av liberalisering og det vil jo være det første og eneste partiet som går så langt og vil nok vekke betydelig oppsikt.

Slik ble det derimot ikke. Også her var landsmøtet delt, men 106 stemte mot og 98 stemte for forslaget, som dermed ikke ble vedtatt.

– Det er veldig tydelig at det er en liberal fløy i byene, og særlig i Unge Venstre, som ønsker å liberalisere og ønsker mer salg over disk i Norge, mens det kanskje særlig er distrikts-Venstre, dette ordførernettverket, som holder tilbake og er veldig skeptisk til å gå så langt, sier Aglen om den jevne avstemningen.​

Redd for signaleffekten

Skillelinjene i salen under landsmøtet søndag, viste at forslaget om å legalisere salg av lettere rusmidler over disk, er noe som splitter partiet.

– Det splitter definitivt by og land, og så er det veldig mange som er redd for signaleffekten, sier Tone Sofie Aglen.

Venstre er kjent for en relativt liberal narkotikapolitikk i forhold til de andre norske partiene. De har i mange år jobbet for en endring i norsk ruspolitikk, men dersom forslagene på landsmøtet søndag hadde gått gjennom ville det nok møtt stor motstand fra øvrige politiske partier.

De som har vært for forslaget om legalisering, har understreket at det ikke er en umiddelbar legalisering som er ønsket, men en utredning. Dette kan ha gjort at de har klart å samle relativt stor støtte til forslaget, blant annet på landsmøtet.

Aglen understreker at Venstre nok er opptatt av å ligge foran de andre partiene i en mer liberal retning, samtidig som hun tror partiledelsen er redd for å gå for langt.

– Det oppfattes som veldig provoserende, og så er det nok gjort litt for lite forskning og man har for lite kunnskap om hva det vil bety å faktisk åpne opp for salg av rusmidler, sier hun.