NESTEN SOMMERVARME: I helgen har været trukket vintertrøtte nordmenn ut fra hus og leiligheter.
NESTEN SOMMERVARME: I helgen har været trukket vintertrøtte nordmenn ut fra hus og leiligheter. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Nå blir det enda varmere

Lørdag fikk store deler av vårt langstrakte land en forsmak på sol og sommertemperaturer. Til uken blir det helomvending i nord og sør, men temperaturene stiger allikevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Varmest i går var Vestlandet. Der var det Etne som var varmest med 21,5 grader, forteller Storm-meteorolog, Cecilie Villanger til TV 2.

På andreplass kom Vats i Rogaland med 19,7 grader, mens i Bergen krøp gradene helt opp til 19,6.

Også i hovedstaden kunne folk ta frem solbrillene og vårklærne lørdag. Der ble høyeste temperatur målt til 16,9 grader og solen skinte fra skyfri himmel.

I Trondheim ble temperaturen målt opp til 14,2 grader, og ifølge Villanger er det Trøndelag som vil bli landets varmeste fylke mandag.

Noe endringer i sør

I nord var det stort sett også fint vær lørdag, men noe kjøligere enn i sørlige områder.

– Lenger nordover er det selvfølgelig litt lavere temperaturer. Varmest i Nord-Norge var Laksfoss med 14,1 grader, forteller Villanger.

Ser man bort fra Svalbard, som i går hadde en maks-temperatur på 1,1 minusgrader, var det Kirkenes som endte med landets laveste temperatur. Der krøp kvikksølvet akkurat over nullpunktet og havnet på 0,3 grader.

Ifølge Villanger var det et skydekke som passerte de nordlige delene av landet i går, som gjorde at de ikke kom opp i de høyeste temperaturene. I dag vil det dog bli bedre, noe som også vil strekke seg utover mandagen.

– Det blir bedre vær i nord i dag, med lettere skydekke og en del mer sol enn tidligere, så de vil nok få litt høyere temperaturer i dag enn i går, sier Villanger.

I Sør-Norge blir det ikke store endringer fra i går, og her kan man stort sett vente seg fint vær også søndag.

– Det kan dryppe litt enkelte plasser på Sørlandet og lengst sør på Vestlandet, men det er små mengder, sier Villanger.

Helomvending mandag

I morgen, mandag, snur været noe. Da blir det fint vær i nord, mens det vil skye seg litt til i sør.

– Vi får noen dager med litt mer skyer i sør. Det holder seg stort sett fra østafjells, men Vestlandet vil nok få litt mer skyer enn de har hatt de siste dagene, sier Villanger.

I nord vil det derimot holde seg fint frem til midten av uken, før været snur tilbake til søringenes fordel. Onsdag snur det tilbake – da blir det igjen finere i sør og noe gråere i nord.

– Fra midten av uken blir det stigende temperaturer på Sør- og Østlandet, som kanskje kan begynne å nærme seg 20-tallet, sier Villanger.

Om værgudene velsigner oss med finvær også i helgen som kommer, er ifølge Villanger fortsatt noe usikkert, men forhåpentligvis er det bare å pakke ned dunjakka og finne frem tøyskoene for godt denne sesongen.