Pentagon: – Vi traff alle målene vi skulle

Pentagon avviser Russlands påstand om at flere titalls missiler ble skutt ned før de traff sine mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en pressekonferanse om nattens angrep mot Syria, sier Pentagon at USA og deres allierte finner «grusomhetene» utført av det syriske regimet som utilgivelige.

Mattis understreker at Trump har en grunnlovsfestet rett til å bruke militære styrker i utlandet for å beskytte amerikanske interesser.

– I natt tok Frankrike, Storbritannia og USA, avgjørende handling for å slå til mot den syriske infrastrukturen rundt kjemiske våpen.

– Tydeligvis fikk ikke Assad-regimet beskjeden forrige gang, sier han og viser til USAs tidligere reaksjoner mot kjemiske angrep gjennomført av det syriske regimet.

Angrepene startet klokka 3 natt til lørdag norsk tid, da klokka var 4 i Syria. En drøy time senere kunne USAs forsvarsminister Jim Mattis fortelle at de var over. Angrepene ble gjennomført av USA, Storbritannia og Frankrike.

– Traff alle målene

USAs president Donald Trump sier det koordinerte angrepet i Syria natt til lørdag var «perfekt gjennomført», og takker Storbritannia og Frankrike for støtten.

På en pressekonferanse i Pentagon lørdag sa generalløytnant Kenneth F. McKenzie Jr. at angrepet var vellykket. Han avviste Russlands påstand om at flere titalls missiler ble skutt ned før de traff sine mål.

Generalløytnant Kenneth F. McKenzie Jr.
Generalløytnant Kenneth F. McKenzie Jr. Foto: SAUL LOEB/AFP/NTB scanpix

– Vi traff alle de målene vi skulle. De syriske luftvernrakettene ble avfyrt etter at våre missiler hadde truffet sine mål, sa generalløytnanten.​

– I alt 105 våpen ble rettet mot tre mål. Det betyr at angrepet var dobbelt så stort som USAs angrep i fjor, da USA også gjengjeldte meldingene om et kjemisk angrep fra Syria mot sivilbefolkningen, sa McKenzie.

Syrias kjemiske våpenprogram er satt flere år tilbake i tid, ifølge Pentagon.

– Vi er overbevist at vi i betydelig grad har svekket Assad-regimets evne til noensinne å bruke kjemiske våpen igjen, sa pressetalskvinne Dana White på pressekonferansen.

– Ingen ofre

Det russiske militæret hevdet lørdag at de tre vestlige landene skjøt over 100 missiler mot Syria, men at 71 av i alt 103 missiler ble avskåret av det syriske rakettforsvaret.

– Ifølge foreløpige opplyser var det ingen ofre blant fredelige sivile eller i det syriske militæret, opplyste offiseren Sergej Rudskoj på en pressekonferanse i Moskva lørdag.

Flere land og verdensledere har uttrykt støtte til de tre allierte bak angrepet, og mener at det var en riktig avgjørelse å gå til angrep. Blant disse er Canada, Tyskland, Australia, Tyrkia, NATO og EU.

Etter nattens angrep mot Syria er det ikke usannsynlig at Russland slår til mot amerikanskstøttede opprørsgrupper i landet, ifølge forsker ved sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at Norge har forståelse for aksjonen som ble gjennomført i Syria i natt, men avviser at det er aktuelt for Norge å bidra på noe vis i situasjonen.

– Det er ikke en aktuell problemstilling og vi har heller ikke fått noen forespørsler om det, sier hun til TV 2.