SIER DE HAR BEVIS: USA, her representert ved president Donald Trump, hevder å ha bevis for at Assad-regimet i Syria brukte kjemiske våpen.
SIER DE HAR BEVIS: USA, her representert ved president Donald Trump, hevder å ha bevis for at Assad-regimet i Syria brukte kjemiske våpen. Foto: Saul Loeb / AFP

USA: – Har bevis for at Syria brukte kjemiske våpen

USA har bevis for at Assad-regimet i Syria brukte kjemiske våpen i angrepet mot Douma sist helg, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vil ikke si hvilken dag vi ble absolutt sikre på at det var bevis for dette. Angrepet skjedde lørdag, og vi vet helt sikkert at det ble brukt kjemiske våpen, sier Heather Nauert, pressetalskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet fredag.

Tidligere på dagen hevdet russiske myndigheter at de hadde bevis for at Storbritannia hadde iscenesatt et kjemisk angrep i Douma.

– Ren løgn, svarte Storbritannias FN-ambassadør.

– Ren løgn

Det var under en pressekonferanse fredag at Russlands utenriksminister Sergei Lavrov uttalte at angrepet på den syriske byen Douma ble iscenesatt av utenlandske «agenter», melder BBC.

Lavrov sa Russland har «ugjendrivelige beviser» på at angrepet ble iscenesatt som en del av en «russofobisk kampanje» ledet av et land han ikke ville nevne.

Storbritannias FN-ambassadør, Karen Pierce, avviste fredag de russiske anklagene som usanne, skriver Reuters.

– Dette er groteskt, det er ren løgn. Dette er det verste tilfellet av «fake news» vi har sett så langt fra den russiske propagandamaskinen, sier hun.​

– Mål om å mislede

Anklagen om at Storbritannia deltok i det Russland kaller et iscenesatt angrep, kommer fra Igor Konashenkov, som er talsmann for det russiske utenriksdepartementet.

Han kaller ifølge det russiske nettstedet Sputnik angrepet i Douma for et planlagt angrep «med mål om å mislede det internasjonale samfunnet.»

Ifølge Konashenkov har britene gitt beskjed til Hvite hjelmer om å late som om området ble utsatt for et kjemisk angrep.

Hvite hjelmer er et opposisjonsvennlig sivilforsvar som under krigen har operert i opprørskontrollerte områder i Syria.

Farlige militære forberedelser

Samtidig uttalte den russiske FN-ambassadøren at det eneste vestlige land ønsker i Syria, er å styrte regjeringen til president Bashar al-Assad.

– Vi observerer fortsatt farlige militære forberedelser av en ulovlig handling mot en suveren stat, sa Vassilij Nebenzia under et møte i FNs sikkerhetsråd.​

Russland hevder også at den britiske regjeringen presset gjerningsmennene for å få fart på «provokasjonen», det melder RT.

(NTB / TV 2)