Et overvåkingsbilde fra en butikk som den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal benyttet.
Et overvåkingsbilde fra en butikk som den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal benyttet. Foto: NTB scanpix

– Russerne spionerte på nervegiftofre i minst fem år

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har fått opplysninger som tidligere har vært hemmeligholdt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag bekreftet Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) at den russiske eksspionen Sergej Skripal ble forgiftet med nervegift, uten å identifisere hvor stoffet kom fra.

– Stoffet var av høy renhet, het det i en uttalelse fra OPCW.

Storbritannia gikk fredag ut med opplysninger som tidligere har vært holdt hemmelig i Skripal-saken, skriver The Guardian.

Avgjørelsen om offentliggjøring kommer ifølge avisen som en respons på at Russland gjentatte ganger har nektet for å stå bak.

Storbritannia mener Russland sto bak forgiftingen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury 4. mars. Russland benekter dette og viser til at Storbritannia ikke har lagt frem noe bevis som støtte for sine påstander. Over 20 land, blant dem Norge, har beordret russiske diplomater hjemsendt.

– Mål for cyberspesialister fra GRU

Britenes nasjonale sikkerhetsrådgiver Mark Sedwill skriver i et brev til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at russisk etterretning spionerte på den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia i minst fem år før attentatet, ifølge Storbritannia.

– VI har informasjon som tyder på at russisk etterretningstjenestes interesse i Skripal går så langt tilbake som til 2013, minst, da epostkontoer tilhørende Julia Skripal ble mål for cyberspesialister fra GRU, skriver Sedwill.

GRU er Russlands militære utenlands etterretningstjeneste.

Skripal jobbet i GRU frem til 1999. I 2004 ble han pågrepet utenfor sin bolig i Moskva, og to år senere ble han dømt til 13 års fengsel for landsforræderi. Han innrømmet at han ble rekruttert av den britiske etterretningsorganisasjonen MI6 i 1995, og ble senere løslatt og utlevert til Storbritannia etter en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland i 2010.

I brevet som også er sendt til NATO-delegasjonene letter britene på sløret om hvorfor de mener Russland står bak nervegiftangrepet i Salisbury 4. mars, og viser til hva åpne kilder og etterretning sier om det sovjetiske novitsjokprogrammet.

Britisk politi utenfor huset til den forgiftede dobbeltagenten Sergej Skripal.
Britisk politi utenfor huset til den forgiftede dobbeltagenten Sergej Skripal. Foto: Frank Augstein/AP/NTB scanpix

Nervegift på dørhåndtak

– Det er høyst sannsynlig at novitsjok ble utviklet for å unngå å bli oppdaget av Vesten, og for å omgå internasjonale inspeksjoner. Russland har tidligere utviklet novitsjok, og vil fortsatt være i stand til det. I løpet av det siste tiåret har Russland utviklet og lagret små lagre av novitsjok, heter det i brevet til Stoltenberg.

Ifølge britiske myndigheter er de høyeste konsentrasjonene av nervegiften novtisjok funnet på håndtaket til inngangsdøra i huset i Salisbury.

Dette setter britene i sammenheng med at Russland på 2000-tallet skal ha lært opp «personell fra spesialenheter» til å bruke nervegift i forbindelse med snikmord.

Å smøre nervegifter på dørhåndtak skal ifølge britiske myndigheter være blant drapsmetodene som ble formidlet under opplæringen.

(TV 2/NTB)