VALGTE NORGESGRUPPEN: Norges Skiforbund, her representert ved Vidar Løfshus, Torbjørn Skogstad og Espen Bjervig, vraket Coop. Det kom som et sjokk for Coop.
VALGTE NORGESGRUPPEN: Norges Skiforbund, her representert ved Vidar Løfshus, Torbjørn Skogstad og Espen Bjervig, vraket Coop. Det kom som et sjokk for Coop. Foto: Pedersen, Terje

Coop raser: – Har aldri opplevd maken til håndtering

Coop mener de har en juridisk bindende avtale med Skiforbundet.

Norges Skiforbund har bestemt seg for å vrake den mulige sponsoravtalen med Coop.

Dermed må Petter Northug (32) klare seg uten Coop som sponsor dersom han ønsker å fortsette landslagskarrieren.

Skiforbundet opplyser at de kommet i mål med en avtale med NorgesGruppen.

Coop er rystet.

– Vi ser på oss som et stort og seriøst selskap som har et samfunnsansvar. Vi er vant til forhandlinger med både store og små aktører, men vi har aldri opplevd maken til den håndteringen som Skiforbundet har hatt med Coops sponsoravtale med langrenn, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis.

– Hva har skjedd?

– Det lurer også vi på. Skiforbundet tok kontakt med oss allerede i november om vi kunne være sponsor. Så tok de kontakt igjen noe seinere. Det var seriøse forhandlinger, og en avtale var klar 23. mars. Vi hadde også et ønske om å bli generalsponsor for Skiforbundet, for vi er også opptatt av bredden. Så kommer sjokket. En mail fra Espen Bjervig hvor det står at langrenn trekker seg fra avtalen. Og vi i Coop mener at vi juridisk har en avtale med langrenn som sponsor.

– Hva slags begrunnelse gir NSF?

– Vi har prøvd å få en begrunnelse uten å lykkes. Vi har bedt om møter og bedt om å møte langrennskomiteen, men det er blitt avslått. Nå må vi finne ut hva som egentlig har skjedd i kulissene. Vi støtter det lederen av Norgesgruppen, Torbjørn Johannson, uttalte til TV 2 for en stund siden, nemlig at han savnet anstendighet fra Skiforbundet.

Konsernsjef Geir Inge Stokke er også sjokkert.

– Jeg ble veldig lei meg. Coop har sterke følelser for norsk langrenn, sier Stokke.

– Jeg har aldri opplevd en slik kuvending, fortsetter han.

Therese Johaug har en privatavtale med NorgesGruppen-eide Asko, som kunne blitt vanskelig å beholde dersom Coop hadde blitt ny hovedsponsor. Stokke vil ikke svare på om Skiforbundet krevde at Asko-løpere skulle få fritak fra en Coop-avtale.

– Det kan jeg ikke kommentere nå. Jeg må forstå mer hva som er skjedd før jeg kommenterer det, sier han.

Administrasjons- og markedssjef Espen Bjervig mener de har opptrådt ryddig.

– Jeg oppfatter ikke at vi har hatt en dårlig prosess med Coop. Vi har hatt en god forhandling i mange runder, med åpen dialog. Vi avventer så til vi har et styrevedtak fra begge parter. De gjør vi et vedtak som avviser avtalen, så jeg kjenner meg ikke igjen i det de mener der, sier han til TV 2.

– Der er vi uenig
Han skjønner ikke helt hvorfor Coop er overrasket.

– Det er helt riktig at vi har vært i samtaler med Coop lenge. Vi var nær ved en avtale, og det gjenstod styregodkjennelse fra begge parter. Norges Skiforbunds langrennskomité valgte ikke å godkjenne avtalen. Dette formidlet vi til Coop før de hadde styremøte, og ble derfor overrasket da de valgte å behandle og godkjenne avtalen i styret likevel.

– Nå påstår Coop at de har en avtale med langrenn?

– Det har jeg også registrert, og der er vi uenig. Vi styrebehandlet det, og der ble den avvist. Det meddelte vi før de hadde styremøtet, sier Bjervig til TV 2.

Han forklarer den plutselige kuvendingen slik:

– Det er en totalvurdering som langrennskomiteen har gjort. Det går mye på lojalitet hos en samarbeidspartner som har vært med oss siden 2007, og man valgte å gå videre med den samarbeidspartneren, sier Bjervig.

– Særdeles overraskende
Det store spørsmålet nå er hva som vil skje med Petter Northug, som etter dagens regler ikke kan videreføre sin avtale med Coop.

– Vi har vært innstilt på å forlenge med Petter. Nå må vi får en oversikt over hva som er mulig, sier Takle Friis.

– Petter var veldig glad da han hørte at vi jobbet mot en avtale med Skiforbundet, og han var glad da han fikk beskjed fra Skiforbundet om at de ville skrive under på en avtale med Coop, sier konsernsjef Stokke.

Også Northug-leiren er overrasket over den siste utviklingen.

– Dette var en særdeles overraskende nyhet. Det siste vi hørte med Skiforbundet var at vi kunne reforhandle Petters egen avtale med Coop. Nå må vi ta kontakt med Skiforbundet for å høre hva som skjer, sier Northug-manager Are Sørum Langås.

– Hva betyr dette for Northug, som har hatt avtale med Coop?

– Vi har ikke rukket å tenke konsekvenser. Nå må vi får vite hva som skjer før kan si noe mer, sier Langås.

– Forhandles utenom utøverne
​For andre utøvere, som for eksempel Therese Johaug som har en avtale med NorgesGruppen-eide Asko, kommer sannsynligvis nyheten mer beleilig. Der kunne en Coop-avtale ha veltet samarbeidet med den private sponsoren.

Bjervig hevder Skiforbundet ikke har tenkt på utøvernes private avtaler under forhandlingene.

– Avtalene forhandles utenom utøverne. Vi forhandler avtaler om laget. Utøvere blir ikke involvert i avtaleforhandlingene, sier Bjervig.

– Har utøvere med egne avtaler uttrykt seg?

– Dette handler ikke om enkeltutøvere, dette handler om en aktør som lojalt har vært med oss siden 2007.

– Har løpere uttalt seg om Coop-avtalen?

– Løpere har uttalt seg om samarbeidet med Coop når de har blitt informert om det, ja.

– Hva slags meninger har de kommet med?

– Det har ikke vært noe spesielle meninger fra utøverne på det. Dette er som sagt en vurdering langrennskomiteen har gjort, sier Bjervig.