KONTROLLERES: Flere store dagligvarekjeder fikk onsdag besøk av Konkurransetilsynet. Foto: NTB scanpix.
KONTROLLERES: Flere store dagligvarekjeder fikk onsdag besøk av Konkurransetilsynet. Foto: NTB scanpix.

mistenker ulovlig samarbeid:

Storrazzia mot dagligvarekjeder

Konkurransetilsynet hadde onsdag morgen razzia mot de tre dagligvarekjedene Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Aftenposten som først omtalte det som var en uanmeldt kontroll. Konkurransetilsynet bekrefter aksjonen men ikke hvilke kjeder som er kontrollert.

I en pressemelding bekrefter Konkurransetilsynet aksjonen og at bakgrunnen er mulige brudd på konkurranselovens paragraf 10.

– Vi er ute for å få bekreftet eller avkreftet en mistanke om et mulig brudd på konkurranselovens forbud mot ulovlig samarbeid, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Magnus Gabrielsen til TV 2.

Mistanke om utveksling at informasjon

Kontrollen ble i forkant godkjent av tingretten og Konkurransetilsynet beslaglegger relevant materiale, skriver Konkurransetilsynet.

– Vi har en mistanke om utveksling av strategisk markedsinformasjon mellom dagligvarekjedene og dette er et konsentrert marked. Det er få dagligvarekjeder og i et sånt marked kan utveksling av strategisk informasjon dempe konkurransen og dermed være til skade for forbrukerne, sier Gabrielsen.

Konkurranselovens paragraf 10 omhandler både muntlige og skriftlige avtaler der to eller flere selskaper går sammen for å begrense konkurransen i et marked.

Dette er Konkurranselovens paragraf 10 (ekstern lenke).

Konkurransetilsynet var ute for å hente inn materiale som kan hjelpe til å bekrefte eller avkrefte mistanken om utvekslingen av informasjon, men Gabrielsen vil ikke gå nærmere inn på hva slags informasjon det er snakk om.

– Når bevissikringen er ferdig vil Konkurransetilsynet gjennomgå og analysere beslag fra kontrollen, sier han i en pressemelding.

Coop og Norgesgruppen: – Vi har ingenting å skjule

Konkurransetilsynet navngir i pressemeldingen ikke hvilke kjeder de har kontrollert, men bekrefter at det er gjennomført kontroll hos «flere aktører».

– Konkurransetilsynet var på besøk hos oss onsdag. Det de sa var at de enten ville bekrefte eller avkrefte mistanke om prissamarbeid mellom kjedene, sier kommunikasjonsdiektør i Coop, Bjørn Takle-Friis, til TV 2.

Han avviser at Coop har gjort noe ulovlig.

– Vi har selvfølgelig tatt godt i mot dem og gitt dem den informasjonen de ønsket, for vi har selvfølgelig ikke noe å skjule, sier Takle-Friis til TV 2.

Aftenposten skriver at aksjonen trolig er knyttet til kjedenes prisjegere, og det skal være hentet ut store mengder datamateriale.

Kjedene har såkalte prisjegere som jevnlig kontrollerer konkurrentens priser på dagligvarer.

– Vi konkurrerer knallhardt hver dag for å ha de laveste prisene og det er ingen grunn til å bekymre seg over dette, sier hun til TV 2.

Kjellberg understreker at Coop har egne prisjegere som er ute i butikker og sjekker konkurrentenes priser.

– Det er en bransjeavtale vi har, at man kan gå inn i butikker og sjekke prisene der. Deretter melder de fra til oss hva prisene til konkurrentene er, men det er ikke noe samarbeid her med de andre aktørene, sier hun.

– Streng tolkning av konkurranseloven

Norgesgruppen bekrefter at også de fikk Konkurransetilsynet på døren.

– Vi har ingen kommentar utover at vi fikk besøk av Konkurransetilsynet. Det var udramatisk, og vi har lagt opp til et tett samarbeid med dem. Vi har ingenting å skjule, sier Per Roskifte, konserndirektør Per Roskifte til TV 2.

– Samarbeider dere med de andre kjedene om pris?

– Selvfølgelig ikke. Vi har en streng tolkning av konkurranseloven, og vi har ikke noe å skjule, sier Roskifte.

– Uhyre viktig marked

Forbrukerrådet mener det er viktig at Konkurransetilsynet følger dagligvarebransjen tett, særlig fordi det er så få aktører på markedet.

– Da sier det seg selv at et ulovlig samarbeid med utveksling av informasjon vil kunne få betydelige negative konsekvenser for forbruker, sier Forbrukerrådets fagdirektør for handel, Gunstein Instefjord, til TV 2.

– Dette er et uhyre viktig marked for oss som forbrukere. Dagligvarer og mat må vi ha, og vi bruker også en del penger på mat og dagligvarer, legger han til.

Forbrukerrådet mener allerede i dag å se tegn til at konkurransen er for dårlig.

– Dette er et av de markedene hvor vi mener det er berettiget grunn til bekymring, sier Instefjord.

Samtidig understreker han at Forbrukerrådet ikke har grunnlag for å mene noe om hva som vil komme ut av onsdagens razzia.