USAs president under en militær briefing om Syria.
USAs president under en militær briefing om Syria. Foto: Mark Wilson/Getty/NTB scanpix

Dette kan skje hvis Trump går til angrep

Donald Trump vurderer flere militære muligheter, ifølge norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyselskapet Kuwait Airways innstiller sine flyginger til Libanon som følge av sikkerhetsbekymringer i lys av et mulig missilangrep mot Syria.

– Beslutningen er tatt på grunnlag av troverdige sikkerhetsadvarsler vi har mottatt fra myndighetene på Kypros angående faren ved å fly i libanesisk luftrom. Endringene vil gjelde inntil videre beskjed gis, skriver Kuwait Airways på Twitter.

Andre selskaper, blant dem Air France og det libanesiske Middle East Airlines, har også endret på sine flygninger i luftrom nær Syria.

Tiltakene finner sted etter at europeiske luftfartsmyndigheter tirsdag varslet flyselskaper om USAs mulige missilangrep som kan finne sted innen 72 timer.

– Missilene kommer, tvitret USAs president Donald Trump onsdag.

Torsdag skriver han at han aldri har sagt når et angrep vil finne sted, eller om det i det hele tatt vil komme.

Advarer Vesten

Så langt foreligger det ingen ytterligere kunngjøringer om et mulig angrep, men hvis Trump bruker samme fremgangsmåte som han gjorde ved et missilangrep mot en syrisk base i fjor, så kan et angrep nå innebære oppskyting av missiler fra amerikanske krigsskip som ligger øst i Middelhavet.​

Frankrikes president Emmanuel Macron hevder torsdag ifølge AFP at han har beviser på at Assad-regimet sto bak gassangrepet. Presidenten sier at Frankrikes reaksjon vil komme «på et tidspunkt vi selv velger».

Tyskland kommer ikke til å delta i noe militært angrep på Syria, fastslår statsminister Angela Merkel. Under et besøk i Danmark torsdag sier Merkel samtidig at det er åpenbart at Syrias kjemiske våpenarsenal ikke er utslettet.

Ifølge avisen Daily Telegraph har britiske ubåter fått ordre om å flytte seg slik at de er klare til å rette et angrep mot regimet til Syrias president.

Syrias president Bashar al-Assad advarer om at trusselen om vestlig militærangrep kan kaste Midtøsten ut i ytterligere kaos.

– Disse stemmene, og enhver mulig handling, vil bare bidra til ytterligere destabilisering i regionen, sa Assad torsdag.

Han kommenterte saken da han mottok Ali Akbar Velayati, som er Irans øverste eder Ali Khameneis politiske rådgiver, i Damaskus torsdag.

– Vurderer flere militære muligheter

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets stabsskole tror at USAs president Donald Trump vurderer flere militære muligheter mot Assad-regimet, som respons på det som synes å være et angrep med kjemiske våpen rettet mot sivilbefolkningen i Douma.

Orlogskaptein Thomas Slensvik.
Orlogskaptein Thomas Slensvik.

– Militært så står det nok mellom at mindre straffeangrep og et større angrep for å redusere Syrias muligheter for å gjennomføre fremtidige angrep med kjemiske våpen, sier Slensvik til TV 2.

– Det første vil være begrenset til de avdelinger og lager man mener har vært direkte involvert i det kjemiske angrepet.

– Det andre alternativet er å gjennomføre en større operasjon der man også angriper våpenfabrikkene som produserer kjemiske våpen og kanskje flyvåpenet generelt for å redusere Syrias mulighet til å gjenta slike angrep, sier Slensvik, som er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole.

– I forberedelsene til angrep så vurderer man hvilke mål som skal angripes og som gir den ønskede effekt. Deretter så er det en lengre prosess der man velger ut hva som er mest egnet våpen, og hvordan dette best leveres. I tillegg gjøres det en vurdering opp mot mulige følgeskader på sivile og tiltak for å minimalisere dette. I tillegg er det et stort arbeid med hvor man kan operere, det vil si hvilke baser kan benyttes og hvilket luftrom får man lov til å fly igjennom, forklarer Thomas Slensvik.

– Missiler foretrukne våpen

Amerikanske myndigheter sier at «alle muligheter er åpne», og president Trump er på Twitter mer direkte i sin retorikk:

Et tomahawk-missil skytes opp fra USS Porter i Middelhavet i april 2017.
Et tomahawk-missil skytes opp fra USS Porter i Middelhavet i april 2017. Foto: Ford Williams/AP/NTB scanpix

– Russland lover å skyte ned alle raketter som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, for de vil komme, flotte og nye og «smarte»! Du burde ikke være kompis med et gassdrepende dyr som dreper sitt folk og nyter det!

Slensvik tror at USA vil straffe Assad med missilangrep, og legger til at fly også kan tas i bruk.

– Kryssermissiler som det kjente Tomahawk og det nyere lavsignaturmissilet JASSM vil nok være de foretrukne våpen, men man kan ikke utelukke at man også angriper direkte med Stealth-fly som F22 Raptor, F35 Lightning II og B2 Spirit, sier orlogskapteinen.

– Svært reell risiko for sammenstøt

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at hun ikke vet om en aksjon fra USA inn i Syria nå vil medføre storkrig, og er skuffet over at FNs sikkerhetsråd ikke klarer å håndtere situasjonen. Ifølge Aftenposten hevder kilder i Moskva at Pentagon og russiske militære skal utveksle informasjon før Trump angriper i Syria, for å unngå russiske tap.

Trump beskriver forholdet til Russland som verre enn under den kalde krigen, og Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier sier at ingenting kan utelukkes.

Han er blant flere norske eksperter som ifølge VG frykter at en ytterligere eskalering av det spente forholdet i verste fall kan føre til storkrig.

– Jeg tror primært at Trump ikke ønsker en eskalering av konflikten i dette området. Samtidig tror jeg de sterke bildene av det kjemiske angrepet har gjort inntrykk på ham. Trump har jo sørget for å få opp temperaturen med twittermeldingene sine. Det er vanskelig å si om dette blir mer omfattende, men det er primært opp til Trump å avgjøre dette, sier Melby til TV 2.

Ordkrigen mellom USA og Russland er svært farlig, mener forsker Kristian Berg Harpviken, som tidligere ledet fredsforskningsinstituttet PRIO. At Donald Trump er under hardt press i USA, gjør situasjonen farligere, mener han.

– Situasjonen er mye mer eksplosiv nå enn for et par dager siden. Jeg mener det nå er en svært reell risiko for direkte sammenstøt mellom USA og Russland, sier Harpviken til NTB.

– Sterkt beklagelig

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier at det er vanskelig å se hva som kan oppnås med en militæraksjon mot Syria.

– Jeg tror at begge parter vil unngå storkrig. I denne fasen kan USA iverksette straffereaksjoner mot Assad, men internasjonal politikk som forbrytelse og straff fører sjelden noe godt med seg, sier Lodgaard til TV 2.

Han mener det er «sterkt beklagelig» at FNs sikkerhetsråd er satt ut av spill. Ved at det internasjonale samfunnet ikke klarer å bli enige om et mandat til å etterforske hva som skjedde i Douma, blir det utfordrende å fastslå hvem som sto bak det kjemiske angrepet, påpeker Lodgaard:

– Det er vanskelig å skjønne at Assad har motiver for å gjøre noe sånt, og det er lett å se at en terrorgruppe kan ha mye å tjene på det, sier seniorforskeren til TV 2.