TRENGER DOKUMENTASJON: Verden trenger en gransking av det som ser ut til å ha vært et angrep med kjemiske våpen i Syria, mener statsminister Erna Solberg (H). Foto: Fredrik Græsvik/TV 2
TRENGER DOKUMENTASJON: Verden trenger en gransking av det som ser ut til å ha vært et angrep med kjemiske våpen i Syria, mener statsminister Erna Solberg (H). Foto: Fredrik Græsvik/TV 2

Erna Solberg skuffet over FN

COLOMBIA (TV 2): Statsminister Erna Solberg kaller situasjonen i Syria alvorlig, og sier hun er skuffet over at FNs sikkerhetsråd ikke kommer til enighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken la Russland ned veto i FNs sikkerhetsråd mot USAs forslag om å opprette et panel for å granske hvem som var ansvarlig for et påstått kjemisk angrep i Syria.

Dette var tolvte gang Russland benyttet seg av vetoretten for å blokkere en resolusjon som hadde det syriske regimet som mål, ifølge AFP.

– Rakettene vil komme

Samtidig vurderer USA, Storbritannia og Frankrike en militær aksjon mot Syria som respons på det som synes å være et angrep med kjemiske våpen rettet mot sivilbefolkningen i Douma. Amerikanske myndigheter sier at «alle muligheter er åpne», og president Trump er på Twitter mer direkte i sin retorikk:

– Russland lover å skyte ned alle raketter som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, for de vil komme, flotte og nye og «smarte»! Du burde ikke være kompis med et gassdrepende dyr som dreper sitt folk og nyter det!

På den andre siden av Atlanterhavet har Storbritannias statsminister Theresa May kalt inn sin regjering til krisemøte for å diskutere hvordan de skal reagere mot det syriske regimet. Ifølge Daily Telegraph er den britiske marinens ubåter kommandert til å posisjonere seg slik at de er klare til å rette et angrep mot Syria.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til TV 2 at hun er skuffet over at FNs sikkerhetsråd ikke klarer å håndtere situasjonen.

– Det som jeg synes er mest skuffende akkurat nå det er at sikkerhetsrådet ikke klarer å komme fram til noen løsninger og gi noe mandat til noen som faktisk kan etterforske dette, for det hadde verden trengt nå, sier Solberg.

Trenger dokumentasjon

– Det er veldig alvorlig hvis det har vært kjemiske angrep, som jo er forbudt etter internasjonal lovgivning. Dette er saker vi har slått hardt ned på og som vi håpet at vi ikke skulle se mer av. Men det er en grad av usikkerhet knyttet til dette spørsmålet, rett og slett fordi man ikke får sendt inn folk for å kontrollere hva som har skjedd eller kunne stadfeste hvem som i så fall er angriperen sier Solberg.

– Er du bekymret for en storkrig?

– Jeg vet ikke om en aksjon fra USA inn i Syria nå vil medføre storkrig. Men vi bør vite og ha dokumentasjon. Min utfordring er at når sikkerhetsrådet ikke klarer å bli enige om å gi noen et mandat, ja da fungerer faktisk ikke FN sånn som det skulle.