STOLTE FORELDRE: Prins William og hertuginne Kate av Cambridge viser fram sin nyfødte sønn utenfor sykehuset St. Marys i London, mandag 23 april.
STOLTE FORELDRE: Prins William og hertuginne Kate av Cambridge viser fram sin nyfødte sønn utenfor sykehuset St. Marys i London, mandag 23 april. Foto: Ben Stansall / AFP PHOTO

Ble foreldre for tredje gang:

Her viser de fram den nye prinsen

Storbritannias hertuginne Kate (36) og prins William (35) har fått sitt tredje barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hertugparets tredje barn kom til verden på sykehuset St. Mary's i Paddington i London i dag.

Det britiske kongehuset bekreftet mandag at Kate fødte en sønn klokken 11 lokal tid.

«Hertugen av Cambridge var tilstede under fødselen. Hertuginnen og barnet har det bra», skriver Kensington Palace i en uttalelse på Twitter.

Dronning Elizabeth og resten av kongefamilien er informert om fødselen og er glade, står det i uttalelsen.

Mandag morgen opplyste det britiske kongehuset at hertuginne Kate var skrevet inn på sykehuset og at fødselen var i gang.

Tidligere denne måneden ble det satt opp sperringer utenfor sykehuset, noe som var det første tegnet på at en fødsel var nært forestående. I tillegg ble det satt av egne områder til pressen.

Kongehuset hadde i forkant gått ut med at terminen var en gang i april, men den nøyaktige datoen var ikke gjort kjent. Flere medier, blant annet tabloiden The Sun, rapporterte likevel at terminen kunne være den 23. april.

Kongelig besøk

Kronprinsparet har to barn fra før. Prinsesse Charlotte (2) og prins George (4) besøkte sin nye lillebror på St. Marys bare noen timer etter ankomsten av den nyfødte prinsen.

De kom til St. Marys kort tid etter Prins William ble observert på vei ut av sykehuset. William satt seg selv bak rattet for å hente de to barna.

Begge barna sjarmerer alle de møter, og har allerede vært med på mange kongelige oppdrag.

Det nye tilskuddet er nummer fem i arverekken til den britiske tronen. Prins William er den eldste sønnen til prins Charles, og er nummer to i arverekkefølgen til den britiske tronen, etter sin far. Prins George er nummer tre i rekkefølgen, og Charlotte er nummer fire.

LILLEBROR: Prins George (4) og prinsesse Charlotte (2) besøkte sin nyfødte lillebror på sykehuset, hånd i hånd med prins William mandag 23. april.
LILLEBROR: Prins George (4) og prinsesse Charlotte (2) besøkte sin nyfødte lillebror på sykehuset, hånd i hånd med prins William mandag 23. april. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Photo

Ble sykmeldt

Det var i september i fjor at det britiske kongehuset offentliggjorde gladnyheten om at prins William og Kate ventet sitt tredje barn.

– Det er fantastisk, sa prins Harry i en kort kommentar til Sky News den gang.

UTENFOR SYKEHUSET: Kongehusets støttespillere samt et stort pressekorps hadde møtt opp utenfor St. Marys Hospital mandag.
UTENFOR SYKEHUSET: Kongehusets støttespillere samt et stort pressekorps hadde møtt opp utenfor St. Marys Hospital mandag. Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Nyheten ble kjent i forbindelse med at Kate var sykmeldt og fritatt for sine kongelige plikter på grunn av ekstrem svangerskapskvalme. Kate slet også med ekstrem svangerskapskvalme da hun gikk gravid med sine to første barn.

Navneforslag

Barnets navn er så langt ikke kjent, men det har ikke manglet forslag i kjendispressen. Foreldrene ønsket ikke å få vite barnets kjønn på forhånd, og dermed ble det foreslått både jente- og guttenavn.

Arthur, Edward, Albert, Frederick, Louis, James, Charles og Richard ble trukket frem som aktuelle guttenavn.

Hertuginne Kate av Cambridge gikk ut i mammapermisjon i slutten av mars måned. Hun ble sist fotografert offentlig i forbindelse med påskegudstjenesten på Windsor slott den 1. april.

Hertugparet fikk mye oppmerksomhet her til lands da de besøkte Oslo i februar i år.