TIDLIG MED: Martin Ødegaard debuterte på landslaget under Per-Mathias Høgmo som 15-åring.
TIDLIG MED: Martin Ødegaard debuterte på landslaget under Per-Mathias Høgmo som 15-åring. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Høgmo forsvarer Ødegaard-bruken: – Han leverte og bidro til at vi nesten gikk til EM

Per-Mathias Høgmo innrømmer at man diskuterte bruken av en ung Martin Ødegaard på A-landslaget, men er glad for at supertalentet fikk slippe til.

Høgmo stråler om kapp med solen i Fredrikstad. Trenerveteranen gjør comeback i andredivisjon etter en pause fra fotballen etter at han ga seg som A-landslagssjef.

Raskt kommer praten inn på Ødegaard – stjerneskuddet som Høgmo slapp til på A-landslaget i en alder av bare 15 år.

– Det var helt riktig å slippe til Martin Ødegaard som 15-åring. Han leverte og bidro til at vi nesten gikk til EM. Det var en diskusjon hele veien rundt bruken av en så ung spiller, men jeg er veldig glad for at vi gjorde det. Han fortjente å få sjansen, sier Høgmo til NTB.

– Martin var tidlig moden, både som spiller og menneske, fortsetter 58-åringen om spilleren han gjorde til tidenes yngste norske A-landslagsspiller.

Verdens beste klubb

Høgmo følger fortsatt med på hvordan det går med talentet han slapp til i svært ung alder.

– Martin Ødegaards utvikling har vært som man kunne forvente. Han har tatt små steg hele veien, og har utviklet seg både fysisk og teknisk. Han begynte å markere seg i nederlandsk fotball før han ble skadd, og han var tilbake igjen på A-landslaget. Det er en spiller vi vil få mye glede av, sier Fredrikstad-treneren.

Høgmo mener den tidligere Strømsgodset-spilleren gjorde helt rett da han valgte Real Madrid da storklubbene sto i kø for å sikre seg den dribleglade teknikeren.

– Martin gjorde et riktig valg. Hadde du spurt Martin, er jeg helt sikker på at han ville tatt det samme valget igjen. Når du får muligheten til å gå til verdens beste klubb, så takker du ja, sier Høgmo tydelig.

– I hvilken grad var du involvert da Ødegaard bestemte seg?

– Jeg hadde samtaler både med Martin og familien, det hadde jeg, sier Høgmo uten å ville gå inn for mye på hvilke råd han ga den ettertraktede spilleren.

Støtter Jørn Andersens valg

Når en først er i Fredrikstad, er det også naturlig å spørre Høgmo om hvilke tanker han gjør seg rundt den tidligere FFK-spissen Jørn Andersens periode som landslagssjef for Nord-Korea.

– Jeg har ikke fulgt prosjektet tett, men kjenner Jørn, som jo er fra denne byen. Det var delte meninger om det var riktig å si ja til Nord-Korea eller ikke. Jeg mener at fotballen ikke skal være politisk. Fotballen skal være en sport som bygger ned grenser, geografiske og politiske. Jeg synes det var spennende av Jørn å ta den oppgaven. Jeg gleder meg til å møte ham og høre erfaringene han har gjort seg. Det må ha vært veldig spennende.

– Kunne du tatt den samme jobben?

– Det har jeg reflektert lite over. Det har ikke vært tema. Samtidig har jeg takket nei til eksotiske oppgaver, men hva fremtiden bringer, vet vi jo ikke, sier Høgmo.

– Jeg hadde selv muligheten til å dra ut, men timingen var ikke riktig. Dette prosjektet i FFK var det mest spennende blant både klubb- og landslagsjobber. Det var interesse fra både langt unna og litt nærmere. Jeg ønsker å ha base på Jeløya, nær familien og hvor jeg kan fortsette med forskningen min, forklarer veteranen om hvorfor han tok på seg jobben med å gjenreise «Aristokraten» i Fredrikstad.

(©NTB)