Flere land, deriblant USA og Frankrike, har varslet «kraftige» svar på det påståtte kjemiske angrepet i Douma i Syria. Fartøyet USS Donald Cook er blant krigsskipene som kan settes inn.
Flere land, deriblant USA og Frankrike, har varslet «kraftige» svar på det påståtte kjemiske angrepet i Douma i Syria. Fartøyet USS Donald Cook er blant krigsskipene som kan settes inn. Foto: Handout/AFP/US Navy NTB scanpix

full ordkrig om syria:

Trump: – Forholdet til Russland er verre enn under den kalde krigen

Russland advarer om at amerikanske missiler mot Syria blir skutt ned. USAs president svarer med en kraftig advarsel: – Gjør dere klare, Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ethvert amerikansk missil som blir skutt mot Syria, skal skytes ned, og oppskytingsstedet skal angripes, advarer Russland.

– Hvis det finner sted et amerikansk angrep, så skal amerikanske missiler skytes ned, og stedene der missilene skytes opp fra, skal også angripes, sier Russlands ambassadør til Libanon, Aleksander Zasypkin, på arabisk til den Hizbollah-kontrollerte fjernsynskanalen al-Manar.

Han legger til at et sammenstøt «bør utelukkes, og derfor er vi klare til å forhandle».

Uttalelsene kom tirsdag kveld og var en henvisning til en tidligere uttalelse fra Russlands president Vladimir Putin og Russlands forsvarssjef, melder Reuters.

I en twittermelding onsdag morgen amerikansk tid, går USAs president Donald Trump rett i strupen på Russland med følgende melding:

– Russland varsler at de vil skyte ned alle missiler skutt mot Syria. Gjør dere klar, Russland, for de vil komme, fine, nye og smarte. Dere skulle ikke vært partnere med et «gassdrepende dyr» som dreper sitt folk og nyter det, skriver Trump.

Det var 13. mars at den russiske hæren i en uttalelse slo fast at ethvert amerikansk angrep mot Syria skal bli besvart, og at missiler og oppskytingssteder som er involvert i et amerikansk angrep, skal angripes.

I en ny twittermelding betegner Trump forholdet til Russland som så dårlig at det overgår situasjonen under den kalde krigen.

– Vårt forhold til Russland er nå dårligere enn noen gang, og det inkluderer den kalde krigen. Det er ingen grunn til at det skal være slik. Russland trenger oss for å hjelpe dem med deres økonomi, noe som vil være lett å gjøre. Vi trenger at alle land samarbeider. Stoppe våpenkappløpet?, skriver Trump.

USA og allierte land vurderer nå om hvorvidt det skal innledes angrep mot Syria som svar på det antatte klorgassangrepet som tok livet av flere titalls innbyggere i den opprørskontrollerte byen Douma nær Damaskus lørdag.

Russiske myndigheter på sin side svarer på Trumps advarsler med å si at rakettene USAs president lover å skyte inn i Syria vil ødelegge beviser for det påståtte kjemiske angrepet.

Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, skriver i en melding på Facebook at hun lurer på om de «smarte rakettene er en original ide for å feie sporene av provokasjonen under teppet.», skriver AP.

Russland, som er nær alliert av det syriske regimet, avviser at det fant sted noe angrep med kjemiske våpen.

(©NTB/TV 2)