FORKLARTE SEG: Facebook-sjef Mark Zuckerberg forklarte seg for den amerikanske kongressen tirsdag.
FORKLARTE SEG: Facebook-sjef Mark Zuckerberg forklarte seg for den amerikanske kongressen tirsdag. Foto: Jim Watson/AFP

Zuckerberg: – Facebook vil alltid være gratis

Under høringen i den amerikanske kongressen innrømmet Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg at selskapet har gjort flere feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har ikke gjort nok for å hindre at verktøyene vi har utviklet blir brukt til å skade. Det innebærer blant annet falske nyheter, utenlandsk innblanding i valg og hatprat, i tillegg til personopplysninger, sa Facebook-sjef Mark Zuckerberg under sitt åpningsinnlegg under høringen i den amerikanske kongressen tirsdag.

Han la til at selskapet ikke har hatt en bred nok forståelse av sitt ansvar.

– Det er min feil, og jeg beklager at det har skjedd. Jeg startet Facebook, jeg styrer det, og jeg er ansvarlig for det som skjer her, sa Zuckerberg.

Grillet

Zuckerberg ble kalt inn til høring i Kongressen etter at det i forrige måned ble kjent at Cambridge Analytica har samlet inn personopplysninger fra om lag 87 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet blant annet til Donald Trumps valgkampstab.

Før Facebook-sjefen fikk komme til med sin forklaring måtte han høre på både kritikk og belærende bemerkninger i åpningsinnleggene til senatorene i de to kongresskomiteene som hadde kalt inn til høringen.

Tonen i enkelte av spørsmålene Zuckerberg fikk var heller ikke vennlig.

Blant annet påpekte republikaneren John Thune, som leder senatets handels-, vitenskaps og transportkomité, at Facebook har en historikk med å måtte si unnskyld for «lite kloke beslutninger» relatert til personvern.

– Hvordan er dagens unnskyldning annerledes? spurte Thune.

– Vi har gjort mange tabber mens vi har drevet dette selskapet. Jeg tror det rett og slett er umulig å starte et selskap i studenthybelen din, og så la det vokse til å bli så stort som det har blitt nå, uten å gjøre noen feil, svarte Zuckerberg.

Hjalp Trumps kampanje

Under høringen fikk Zuckerberg også spørsmål om noen av Facebooks ansatte samarbeidet med Cambridge Analytica under Donald Trumps valgkamp.

Zuckerberg svarte at han ikke visste om noe slikt hadde skjedd, men sa likevel at Facebook hjalp Trumps valgkampstab direkte.

– Vi hjalp Trumps kampanje med salgsstøtte, på samme måte som vi hjelper alle andre kampanjer, sa Zuckerberg.

Samarbeider med Russland-etterforsker

Facebook-gründeren sa også under høringen at selskapet samarbeider med spesialetterforsker Robert Mueller i forbindelse med etterforskningen av Russlands innblanding i det amerikanske valget i 2016. Han ville likevel ikke gå i detalj om hva samarbeidet innebærer.

– Arbeidet vårt med spesialetterforskeren er konfidensielt. I en åpen høring vil jeg ikke avsløre noe som er konfidensielt, sa Zuckerberg.

Han la til at han personlig ikke har blitt kontaktet, men at andre i selskapet er i samtaler med etterforskeren.

Vil holde Facebook gratis

Under høringen fikk Zuckerberg også spørsmål om han vil vurdere å lage en betalingstjeneste hvor brukerne kan blokkere annonser.

Facebook-grunnleggeren svarte at brukerne allerede har kontroll over hvilke annonser de vil se, og at de kan slå av informasjon fra tredjeparter.

– Det vil alltid være en versjon av Facebook som er gratis, sa Zuckerberg.

– Vårt mål er å bidra til å koble alle i hele verden tettere sammen. For å kunne gjøre det mener vi at vi må tilby en tjeneste som alle har råd til, sa Zuckerberg.

Facebook-aksjen opp

Facebook-aksjen gikk kraftig opp på Nasdaq-børsen etter at Zuckerberg begynte å forklare seg for Kongressen.

Da børsen stengte klokken 22 norsk tid hadde Facebook-aksjen steget med 4,5 prosent.

(©NTB) ​