Nord-Koreas leder Kim Jong-un diskuterte tirsdag de mulige samtalene med USA på et partimøte, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS
Nord-Koreas leder Kim Jong-un diskuterte tirsdag de mulige samtalene med USA på et partimøte, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Kim Jong-un diskuterte USA-dialog med partiledelsen

Nord-Koreas leder Kim Jong-un diskuterte tirsdag de mulige samtalene med USA på et partimøte, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er første gang dialogen med USA blir omtalt offentlig i Nord-Korea. De to landene har kommet langt i planleggingen av et møte mellom Kim og USAs president Donald Trump i mai eller juni.

På møtet med partimedlemmer, ga Kim en rapport om «utviklingen i den nylige situasjonen på Koreahalvøya», ifølge KCNA.

– Kim ga en grundig analyse og vurdering av retningen på den nåværende utviklingen i nord-sør-forholdet og muligheten for en dialog mellom Nord-Korea og USA, opplyser nyhetsbyrået.

Samtidig har Donald Trump uttalt at møtet vil finne sted i mai eller juni, ifølge Reuters.

– Vi kommer til å møte dem en gang i mai eller tidlig i juni, og jeg tror det kommer til å være en dyp respekt fra begge sider og håper at vi klarer å bli enige om en nedrustningsavtale for Nord-Korea, sa Trump mandag.

Siden Trump ble president i USA har tonen mellom de to landene tilspisset seg kraftig, der Kim Jong-un har blitt kalt «rakettmannen» og Trump har blitt beskyldt for å være dement. Pipen fikk likevel en annen lyd tidligere i år, da det ble klart at de to landene skulle møtes.

– Forhåpentligvis blir det et forhold som er veldig annerledes enn det har vært på mange, mange år, sa Trump.

Møtet mellom USA, Nord-Korea og Sør-Korea vil bli klart etter at de to sistnevnte landene har møttes i slutten av april. Nord-Korea har også åpnet for muligheten for en nedrustningsavtale før møtet.

Ifølge en anonym amerikansk tjenestemann Reuters har vært i kontakt med, har det vært hemmelig samtaler mellom USA og Nord-Korea den siste tiden. Der har det kommet frem at Nord-Korea har tilbudt seg å være vert for møtet.

NTB/TV 2