USAs president Donald Trump lover at det påståtte kjemiske angrepet i Syria vil bli møtt med en kraftig reaksjon. Han varsler en avgjørelse i løpet av kort tid. AP Photo/Susan Walsh
USAs president Donald Trump lover at det påståtte kjemiske angrepet i Syria vil bli møtt med en kraftig reaksjon. Han varsler en avgjørelse i løpet av kort tid. AP Photo/Susan Walsh

Russland advarer USA mot «alvorlige konsekvenser» hvis de angriper Syria

Russland med kraftig advarsel etter at USAs president Donald Trump lovet at det påståtte kjemiske angrepet i Syria vil bli møtt med en kraftig reaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump kommenterte saken i forbindelse med et møte med sine øverste militære rådgivere mandag.

– Vi kommer med en avgjørelse på hva vi skal gjøre med tanke på det grusomme angrepet i nærheten av Damaskus, og det kommer til å bli kraftig, sa presidenten.

Han lovet en avgjørelse «i løpet av kvelden», amerikansk tid, eller «kort tid senere».

Tidligere på dagen sa Trumps forsvarsminister, Jim Mattis, at han ikke vil utelukke amerikanske militære angrep mot regjeringen i Syria etter det antatte giftangrepet i landet.

– I samarbeid med våre allierte og partnere i NATO, Qatar og andre land vil vi ta oss av denne saken. Jeg vil ikke utelukke noe nå, sa Mattis da han mandag fikk spørsmål om muligheten for militær respons.

– Var ikke noe angrep med kjemiske våpen

Russlands FN-ambassadør Vassily Nebenzia sa mandag at de har gitt USA en advarsel om at et angrep på de syriske regjeringsstyrkene vil få «alvorlige konsekvenser».

– Det var ikke noe angrep med kjemiske våpen, sa Nebenzia til FNs sikkerhetsråd mandag, om angrepet som skjedde lørdag.

Samtidig opplyste han at de har formidlet meldinger til amerikanske myndigheter at et angrep på Syria, der russiske styrker er utplassert på forespørsel fra syriske myndigheter, vil bli alt annet enn godt mottatt i Moskva.

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, sa derimot at USA kommer til å svare på lørdagens angrep uavhengig av om FNs sikkerhetsråd foretar seg noe eller ikke.

– Vi har nådd et punkt der verden må se rettferdighet utført. Historien som skrives nå vil enten være at Sikkerhetsrådet utførte sin plikt, eller utviste en fullstendig og komplett mangel på vilje til å beskytte det syriske folket, sa Haley, og påpekte at USA uansett vil svare.

– Skamløs mangel på respekt

Trump har tidligere truet med at Syrias president Bashar al-Assad vil måtte betale en høy pris for giftangrepet. Både USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU mener mye tyder på at syriske regjeringsstyrker brukte kjemiske våpen mot sivile i Douma.

– Hvis bekreftet, er det nok et eksempel på Assad-regimets brutalitet og skamløse mangel på respekt for egen befolkning og plikten til ikke å bruke slike våpen, sier Storbritannias statsminister Theresa May.

Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron har utvekslet informasjon som bekrefter bruk av kjemiske våpen i Douma, ifølge en uttalelse fra Macrons kontor.

Saken ble mandag behandlet i FNs sikkerhetsråd, noe som endte med ordkrig mellom USA og Russland. Rådet ble ikke enige om en felles uttalelse eller resolusjon om hendelsen i Douma utenfor Damaskus.

– Fant ingen spor

Lokale kilder i den opprørskontrollerte byen sier minst 40 mennesker ble drept i angrepet. Men opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sier den gransker saken.

Regjeringen i Syria nekter for å ha brukt giftgass i Douma, og får støtte fra sin nære allierte Russland. Utenriksminister Sergej Lavrov sa mandag at åstedet er blitt undersøkt av russiske militære eksperter.

– De fant ingen spor av klor eller andre kjemiske stoffer brukt mot sivile, hevdet Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.

Samtidig antyder den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov at giftgass kan ha blitt brukt av syriske opprørere som ønsker å framprovosere et vestlig angrep på Assad-regimet.

Angrepet hvor giftgass angivelig ble brukt, rammet Douma nesten nøyaktig ett år etter at USA angrep en syrisk militærbase med krysserraketter. Rakettangrepet var et svar på et angrep hvor syriske regjeringsstyrker angivelig brukte giftgass mot sivile.

(©NTB)