Politiet mener Janne Jemtland ble drept hjemme der hun og hennes drapssiktede ektemann bodde i Brumunddal.
Politiet mener Janne Jemtland ble drept hjemme der hun og hennes drapssiktede ektemann bodde i Brumunddal. Foto: Olav T. Hustad Wold / Privat

Ektemannen til avdøde Janne Jemtland fengslet i 12 uker

Ektemannen til Janne Jemtland ble i Hedmarken tingrett mandag fengslet i 12 nye uker. Retten mener det foreligger en «meget sterkt sannsynlighet» for skyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Janne Jemtland ble meldt savnet av sin egen ektemann rett før nyttår. I over to uker var hun sporløst forsvunnet.

Da ektemannen ble pågrepet og siktet i saken, fikk politiet et gjennombrudd og liket av den savnede kvinnen ble funnet i Glomma ved Eid bru i Våler.

Han har sittet varetektsfengslet siden 12. januar. Fengslingstiden på 12 uker er i tråd med påtalemyndighetens begjæring.

I fengslingskjennelsen skriver retten at den mener det foreligger en meget sterk sannsynlighet for at siktede er skyldig i drap.

Ifølge forsvarer Ida Andenæs nekter mannen straffskyld for forsettlig drap.

– Utrygt for vitner

Retten mener at en løslatelse av ektemannen kan støtte allmennhetens rettsfølelse, og at det også kan skape utrygghet for vitner som har forklart seg i saken og andre involverte, blant annet familiemedlemmer.

Ektemannen ba retten om å bli løslatt fra varetekt, men dette ønsket ble altså ikke etterfulgt av retten. Ifølge kjennelsen skal hensynet til barna ha vært årsaken til dette ønsket.

Retten sier seg enig i at hensynet til barna må ivaretas, men mener ikke dette tilsier en løslatelse av ektemannen. Oppfatningen er at barnas behov for kontakt med faren kan ivaretas på en god måte selv om han sitter i varetekt.

POLITIADVOKAT: Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt. Foto: TV 2
POLITIADVOKAT: Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt. Foto: TV 2

Ektemannen møtte ikke i Hedmarken tingrett mandag. Fengslingsspørsmålet ble behandlet som en kontorforretning, som vil si at ingen av partene i saken møter, og at dommeren behandler saken alene.

Maksimal fengsling

Politiadvokat Julie Dalsveen opplyser til TV 2 at de vurderer dette som en alvorlig sak, og at det er årsaken til at de begjærte 12 uker, som er det maksimale de kan begjære.

Saken forventes å være ferdig etterforsket før sommeren.

– Etterforskningen er nå i en fase der vi venter på en del rapporter, blant annet fra rettsmedisinere og åstedsundersøkelser. Når vi får de må vi vurdere om det er behov for nye avhør av vitner og siktede, sier Dalsveen.

Hovedforhandlingen er forhåndsberammet til midten av november.

– Et uhell

Jannes ektemann meldte henne savnet og forklarte at hun ble borte etter en fest de var på sammen 28. desember. Etter en omfattende etterforskning og søk etter Janne ble ektemannen 12. januar pågrepet og siktet for å ha drept kona. Dagen etter ble hun funnet død i Glomma ved Eidsbrua i Våler kommune.

Ifølge politiet ble Janne Jemtland skutt og drept i sitt eget hjem. Ektemannen har i avhør fortalt at skuddet skal ha gått av ved et uhell. Til TV 2 har Andenæs sagt at hennes klient fastholder sin forklaring. Hun ønsker ikke kommentere hvordan uhellet skal ha skjedd.