Svendsen legger opp

Emil Hegle Svendsen (32) følger Ole Einar Bjørndalen inn i pensjonistenes rekker. Han takket både sitt store forbilde og forloveden Samantha Skogrand.

Se pressekonferansen i videovinduet!

En gråtkvalt Emil Hegle Svendsen offentliggjorde på en pressekonferanse på Olympiatoppen mandag at han gir seg.

– Følelsen har vært der siden jul. Jeg hellet mot å gi meg, men gnisten har pleid å komme tilbake etter en pause. Nå var det ikke i nærheten, så da var det bare å kaste inn håndkleet, sier Svendsen.

– Kan du ikke tenke én måned til?

– Odd-Bjørn Hjelmeset har sagt at plassen står i et par måneder til om lysten kommer tilbake. Det er sjanseløst nå. Jeg er helt ferdig i hodet, sier Svendsen.

Skiskyttersjef Hjelmeset sier til TV 2 at han ikke har tro på Svendsen-comeback, men har gitt Svendsen beskjed om at han kan slå på tråden.

32-åringen legger opp bare seks dager etter Ole Einar Bjørndalen (44). Svendsen sier han gjerne skulle hatt Bjørndalens motivasjon til å fortsette.

– Jeg må rette en spesiell takk til Ole Einar. Han var min største inspirasjon til å bli skiskytter, men også de andre lagkameratene på landslaget. Det har vært en drøm, sa Svendsen i takketalen.

Takket forloveden
Trønderen trakk også frem blant andre forloveden Samantha Skogrand, som selv var tilstede under pressekonferansen på Olympiatoppen.

– Det har vært noen litt tøffe år, og hun har vært min største støtte de siste årene, sier han.

– Hun har fått oppleve baksiden med toppidretten og vært veldig, veldig støttende gjennom det. Det har vært utrolig bra. Jeg har vært langt nede, men hun har tatt meg opp igjen, vist meg at jeg fortsatt kan og gitt meg troen på det. Hun har vært fantastisk, fortsetter han til TV 2.

– Det var rørende. Jeg måtte se litt ned på et tidspunkt. Jeg vet hvor mye skiskyting betyr for ham, forteller Skogrand til TV 2.

Dermed ble OL i Pyeongchang det siste store mesterskapet for Svendsen. Han tok han bronse på fellesstarten og sølv på både miksstafett og stafett i Sør-Korea.

Under lekene i både Vancouver og Sotsji vant han to gull. Emil Hegle Svendsen står også med tolv VM-gull og 38 seirer i verdenscupen.

Uviss fremtid
Svendsen sier han ennå ikke vet hva han skal gjøre etter karrieren.

– Det er nesten for mange valgmuligheter. Nå har det vært bare idretten og skiskyting. Nå åpner det seg en helt ny verden. Det blir spennende, sier han.

Skogrand er også spent på hva fremtiden vil bringe.

– Jeg kjenner ikke til en annen hverdag dag med Emil. Det har vært noen oppturer som bare har vært fantastiske, og så har det vært nedturer og tøffe tider. Dette livet er veldig altoppslukende og har tatt mye plass, og selv om det er tungt i dag, så er det også mye glede i at vi får en annen hverdag, sier hun til NTB.

Tarjei Bø innrømmer at han ble blank i øynene av Svendsens farvel.

– Jeg skal innrømme at det er tøft. Nå tar livet hans en ny retning. Det er størst for ham, men det er også en ny retning i livet for meg. Han har alltid vært der, og vi har vært lagkamerater for det meste. Det har vært så mange tøffe og artige opplevelser, sier Tarjei Bø til TV 2.

Svendsen har lenge vært åpen om at han vurderte å sette karrierepunktum.

– Hvis du ser plasseringene mine de siste fire-fem årene, så har ikke de vært allverden. Så da er det greit å tenke litt på det, uttalte Svendsen til TV 2 under Pyeongchang-OL.

Forrige uke offentliggjorde Ole Einar Bjørndalen (44) at han legger opp på grunn av hjerteflimmer. I tillegg gikk langrennsdronningen Marit Bjørgen sine siste skirenn i NM i Alta i helgen.