Den sittende statsministeren Viktor Orbán erklærte valgseier i valget. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Den sittende statsministeren Viktor Orbán erklærte valgseier i valget. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Orbán jubler over «historisk valgseier»

Ungarns statsminister Viktor Orbán strammer grepet om makten med en solid valgseier. Koalisjonen hans har nå alene stort nok flertall til å endre grunnloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Orban selv erklærte valgseieren for «historisk» da han talte til sine tilhengere etter at resultatet var klart søndag kveld.

Da mesteparten av stemmene var talt opp, lå Orbáns parti Fidesz og samarbeidspartneren KDNP an til å få 133 eller 134 av de 199 setene i nasjonalforsamlingen.

Dermed er de sikret to tredeler av setene – et såkalt superflertall, noe som gjør det mulig å endre grunnloven.

Fidesz ligger alene an til å få en oppslutning på 48,8 prosent, når 98 prosent av stemmene er talt opp.

– Vi vant. Kjære venner, vi har en stor kamp bak oss, vi sikret en historisk seier. Vi har en mulighet, vi skapte oss en mulighet til å beskytte Ungarn, sa Orbán i en tale til sine støttespillere etter at resultatet var klart.

Nederlag for opposisjonen

Håpet for opposisjonen under valgkampen var å unngå at Orbán sikret seg superflertall, men de klarte ikke oppgaven. I forrige periode var Orbáns allianse akkurat under grensen for superflertallet, mens de hadde det etter valget i 2010.

Etter at valgresultatene var klare varslet ledelsen i de to største opposisjonspartiene at de trekker seg.

– Vi anser oss selv som ansvarlige for det som har skjedd, og vi anerkjenner velgernes beslutning, sier leder Gyula Molnár i sosialistpartiet, ifølgeReuters. Ifølge nyhetsbyrået går hele ledelsen i partiet av.

Sosialistpartiet endte med en oppslutning på 12,35 prosent, mens ytre-høyre-partiet Jobbik ble det største opposisjonspartiet med 19,78 prosents oppslutning.

Dermed varslet også Jobbik-leder Gabor Vona at han vil trekke seg i tråd med et valgløfte. Partiet gikk svakt tilbake fra en oppslutning på 20,2 prosent ved forrige valg.

– Sterkt mandat

Valgdeltakelsen var på rundt 68,8 prosent.

Forsker Göran von Sydow ved Svenska instituttet för europapolitiska studie, konstaterer at det er snakk om en reell seier for Fidesz og Orbán.

– Man beholder sin stilling, og går trolig fram både når det gjelder stemmer og plasser i parlamentet. Dette gjør man etter flere perioder med makten, normalt sett mister regjeringspartier en del støtte ved valg. Og man gjør det i et valg med høy deltakelse, så det blir et veldig sterkt politisk mandat, sier Sydow til TT.

EU-kritisk

Orbán har lenge ført en politikk som har ført ham på kollisjonskurs med EU.

Blant annet har han fått kritikk for å gjennomføre endringer som har svekket medienes og domstolenes uavhengighet. Mellom 2011 og 2013 gjennomførte han også en reform i valgloven, slik at valgsystemet sikrer at det største partiet, som de siste årene klart har vært Fidesz, får makten.

Orbán er populær i Ungarn, og kan vise til både solid økonomisk fremgang og lav arbeidsledighet, men det er hans syn på innvandring, og spesielt på muslimske innvandrere, som utgjør hovedbjelken i hans popularitet.

Innvandringsmotstander

I sin siste valgkamptale lovte Orbán å beskytte ungarerne mot innvandring.

– Migrasjon er som rust som sakte, men sikkert vil fortære Ungarn, sa han fredag.

Han har også vært svært kritisk til «Brussel» i løpet av valgkampen, men uttalte nylig at det er en misforståelse at han mener EU er en fiende.

–EU er ikke i Brussel, EU er i Berlin, i Budapest, i Warszawa, i Praha, i Bucuresti. EU betyr ikke Brussel, det er nasjonenes hovedsteder til sammen, sa Orbán.

(©NTB)